Now Reading:
Балчик посреща водещи музиканти от Европа по време на фестивала „Дни на класиката“
Full Article 3 minutes read

Балчик посреща водещи музиканти от Европа по време на фестивала „Дни на класиката“

Международният фестивал „Balchik Classic Days“ (Дни на класиката в Балчик) тази година ще се проведе в дните между 22 и 29 юли, съобщават организаторите. Музикалният форум се нарежда сред най-авторитетните събития в страната, привличайки изпълнители от цял свят и пъстра публика. По време на фестивала, в рамките на седем дни, на открита сцена „Мелницата” – край брега на морето, свирят водещи музиканти от цяла Европа. Това събитие е своеобразна кулминация на поредица от артистични прояви край морето, която събира все повече почитатели. Фестивалът е под патронажа на Община Балчик.

Първите гости на сцена ”Мелницата” на 22 юли са инструменталният китарен дует CARisMA. Зад него стоят българката Магдалена Калчева и италианецът Карло Кориери, а името CARisMA идва от съчетаването на първите срички на личните им имена. CARisMA са вдъхновени от музиката на Дебюси и модерния Лудовико Ейнауди, от майсторите на електронната музика Daft Punk, както и от съврементната поп и рок сцена. С кръстосването на различни стилове, дуото революцианизира начина, по който се свири на класическа китара. С еднаква лекота изпълняват както композиция на британската групата MUSE, обработена за две китари, така и познатата Каватина на Стенли Майерс от филма „Ловецът на елени“.

Представителният духов оркестър на ВМС с диригент Георги Зайранов ще предложи на 23 юли компилации от хитове на Франк Синатра, Майкъл Джексън и групите „Куин”, „Пинк Флойд”, „Дийп пърпъл”.

На 24 юли от 19:30 часа публиката на фестивала ще посрещне гостите от Турция – духовия квинтет Golden Horn Brass, който впечатлява с изключителното си майсторство и артистичност.

На 25 юли ще прозвучи българска поп класика. Ще гостува Бургаската опера с проекта „Златните песни от Златният Орфей“ с участието на певците Маргарита Хранова и Орлин Горанов, диригент е Левон Манукян. 

Български камерен оркестър – Добрич ще участва с концерт на 26 юли от 19.30 ч. на открита сцена „Мелницата“. За гост диригент е поканен младият Петър Тулешков, който вече дирижира оркестъра в концерт на 24 май т.г. в Добрич.

На 29 юли Плевенската филхармония с диригент Йордан Камджалов ще закрие „Дни на класиката“. Оркестърът ще представи познати и обичани творби на Чайковски, Григ, Сарасате, Бизе, Щраус. Солист ще бъде цигуларят Атанас Маринов, който ще изпълни Фантазия „Кармен“ от Сарасате, Каприз №24 от Паганини и Чардаш от Монти. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.