Now Reading:
Две изложби в културния афиш на „Двореца“ в началото на август
Full Article 1 minutes read

Две изложби откриват културния афиш на ДКИ КЦ “Двореца” в Балчик за месец август. За четвърти път в Културния център гостува Историческият музей в Панагюрище. Настоящата изложба “Златарството в Панагюрско – традиция и развитие” представя постиженията в ювелирното изкуство на Панагюрска златарска школа.

В района на Панагюрище обработката на благородни метали и техните сплави е с древни традиции, водещи началото си още от тракийското изкуство, преминали през школите на средновековната българска култура и достигнали своите върхове във възрожденските златарски центрове.

Изложбата се открива днес от 17.00 часа от директора на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Експозицията ще остане в Двореца до 31 октомври 2023 г. в Каменната зала.

Другата изложба е на група млади автори, възпитаници на Националната Художествена Академия. Творбите са вдъхновени от „Двореца“ в Балчик и експонирани в галерия „Тунела“. Художниците са Траяна Богданова, Богдан Върбанов, Пламена Пеева, Пламена Господинова, Мила Димитрова Вацова, Никола Т. Минчев, Петра Димитрова. Изложбата ще радва посетителите в Двореца до 14 август.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.