Now Reading:
Конкурсът „Надежди, таланти, майстори“ започва в Добрич на 4 септември
Full Article 8 minutes read

Всяка година през месец септември, град Добрич се превръща в център на музикалния талант и изкуство. В продължение на 26 години Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ предоставя възможност на млади музиканти да споделят таланта и стремежа си пред международно признати музикални експерти. Организиран под патронажа на кмета на града, конкурсът е един от символите на културния живот в Добрич.

Конкурсът започва на 4 септември в Огледална зала „Нели Божкова“ и ще продължи до 8 септември.

Професори, музиканти и преподаватели от световна репутация се включват в международното жури. Конкурсът не се ограничава само до състезателната част, но и предлага майсторски класове, лектории и възможности за обмен на опит между различни музикални поколения.

Конкурсът включва категории за солисти на пиано, цигулка, виола, виолончело и класическа китара. Интересен фокус са и категориите за учител/ученик, акомпанимент и камерна музика. Участници от различни страни – както от България, така и от Южна Корея, Турция и Украйна, допринасят за интернационален характер на конкурса.

Ключовата цел на организаторите е да създадат подходяща и вдъхновяваща атмосфера, в която участниците да се изявят на най-високо ниво. За целта се осигуряват зали за репетиции и корепетитори, а състезателната част се провежда в престижната Огледална зала „Нели Божкова“, с уникален роял „Стейнуей“.

След завършването на състезателната част, церемонията по награждаването е последвана от концерт, представящ най-доброто от участниците.

Почетен Председател е проф. Виктор Чучков. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавната музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

Председател – проф. Огнян Константинов. Завършва НМУ „Любомир Пипков”, София като ученик на Борис Абаджиев по виола и Георгита Бояджиева по камерна музика. Учи в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по виола на проф. Александър Нейнски и по камерна музика на проф. Димо Димов и проф. Димитър Козев. Бил е солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. От 2005 г. до 2016 г. свири в известния квартет „Димов”. През 2013 г. защитава образователно-научна степен „Доктор” по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, в която понастоящем е професор. Член е на камерния ансамбъл „Софийски Солисти”. Като солист и камерен изпълнител е участвал многократно във всички български музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Мартенски музикални дни”, „Аполония”, „Пианиссимо”, „Фестивал на камерната музика”, Пловдив, както и в значими чуждестранни фестивали: „Пражка пролет”, „Моцартови дни”- Байройт, „Europalia”, „Europamusicale” и др. Сред записите, които е реализирал за БНР, БНТ, Bayrische Rundfunk, VMC „Musical Trеsaurus”, „Labor Records”, „Concord Concerto” личат произведения като „Лакриме” от Б. Бритън, „Кадиш” от М. Копитман, „Сюита в старинен стил” от А. Шнитке, „Соната за флейта, виола и пиано“ от К. Дебюси, световната премиера на „Blood Moon Rising” от Пол Ван Брюхе и др. Изнася майсторски класове по виола и журира в престижни конкурси.

ЧЛЕНОВЕ:

Акад. Милка Митева е родена в град Елена. Завършва СМУ „Добри Христов” гр. Варна, в класа по пиано на Мила Михайлова. Продължава обучението си в ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Панка Пелишек и проф. Милена Моллова. Има специализация в Московската консерватория при проф. Михаил Воскресенски. От 1977 г. е преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков” гр. София, а от 1992 г. е негов Директор. От 1994 г. е Художествен директор на Международния конкурс „Млади музикални дарования“. По случай 100 – годишнината на НМУ „Л. Пипков”, през 2004 г. инициира създаването и провеждането на Международния конкурс „Млади виртуози“. Като член на жури участва в следните конкурси: „Валентино Буки” в Рим, Международен конкурс за пианисти в гр. Киети, Италия, Национален конкурс за пианисти „Димитър Ненов”; Национален конкурс „Млади музикални дарования”, Първи преглед на клавирни дуа – София‘; Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова” гр. Варна, Национален конкурс „Панчо Владигеров”; Национален конкурс „Веселин Стоянов”. Лауреат е на Кристална лира; Специалната награда за високи педагогически постижения от Международния конкурс „Млади пианисти” Москва и Награда „Следовник на народните будители”; Златна книга – Сертификат за принос към развитието на българската култура; Награда на министерство на културата; Музикант на годината – Наградата за най-добри педагогически постижения; Награда от Министерство на културата; Награда „Златно перо”; Награда на Фондация „Мариеле Вентре” за принос към младите дарования и грижите за децата на България; Носител на Грамота от Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий” за изключителен принос при изграждането и развитието на НМУ „Л. Пипков”; Грамота на Кмета на София за достойно представяне на град София и Р България в национални и международни форуми и Награда от Министерство на Културата. През 2019 г. Президентът на България издава указ и връчва Орден „Кирил и Методий“ с огърлие. През 2011 г. БАНИ присъжда на Милка Митева званието Академик.

Проф. Анатоли Кръстев – един от големите български музиканти, чието присъствие на наши и световни сцени отдавна се е превърнало в еталон за високо изпълнителско майсторство, тънък усет към художественото изграждане, познаване и дълбоко вникване в стилистиката на музикалното съдържание, богата ерудиция и фина чувствителност към динамиката на процесите в съвременната култура. Познанията му се простират и в изобразителното изкуство, литературата, историята и теорията. Проф. Анатоли Кръстев ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония и др. Съвместно с Янош Старкър и М. Баке е почетен президент на Академията за млади таланти в Марсилия, член е на жури в редица международни конкурси: Пражка пролет, Прага; Ваймар, Германия; Рио де Жанейро, Бразилия; Сеул, Южна Корея и др. Има многобройни награди и отличия от конкурси, фестивали и форуми. Носител е на Кристална лира и Златна лира от СБМТД и наградата „Златна муза”. Анатоли Кръстев завършва Консерватория в Тунис при Гвидо Еврайт и НМА „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Велко Карастоянов. Специализира при Андре Навара и Янош Старкър. От 1972 година преподава в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, където е професор. Негови възпитаници са солиращи артисти, концертмайстори и оркестранти на най – реномирани подиуми, в престижни състави, както и педагози във висши музикални училища и университети по света.

Проф. Гинка Гичкова започва обучението в родния Шумен при известния цигулков педагог Веселин Спиров. На 12 години изнася първия си самостоятелен рецитал. Завършва музикалното училище „Добри Христов“, Варна. По-късно в Музикалната академия учи в класа на проф. Емил Камиларов. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Преподавателската дейност на Гинка Гичкова е свързана преди всичко с НМА “Проф. Панчо Владигеров”, където е професор, а от 1992 г. е поканена да преподава в Северно-гръцката консерватория в Солун. Професор Гичкова развива богата и активна дейност. Гостува като солист на всички оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис под диригентството на Д. Петков, К. Илиев, Е. Чакъров, В. Стефанов, Й. Дафов, М.Таварес, Й. Конта и др. Води летни курсове по интерпретация в Солун, Гърция. Била е член на жури по цигулка и камерна музика в България и чужбина. Нейни ученици са лауреати и носители на първи награди от наши и международни конкурси.

Д-р Милена Манева – Вълчева е родена в гр. Добрич, където завършва средното си образование и започва активна музикална и педагогическа дейност. През 1991 г. се дипломира в АМТИИ гр. Пловдив, специалност “Музикална педагогика”. През 2010 г. защитава докторска дисертация в НБУ – София. От 1991 г. до момента е преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков” гр. Пловдив. Работила е и като хоноруван преподавател по китара в АМТИИ гр. Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски” гр. Пловдив. Активно концертира в България и в чужбина. Работи и в различни ансамбли и формации – с цигулка, флейта, ударни инструменти, като солист на камерни и симфонични оркестри и др. Води семинари и майсторски класове в Гърция, Словакия, Сърбия и Черна Гора, Кипър, Турция, Италия. Автор на много транскрипции за две и повече китари на творби от Бах, Скарлати, Виана, Пиацола, Гершуин, Малатс, Джоплин. Известна е като специалист по нотен компютърен набор далеч извън пределите на страната, подготвила е за печат редица партитури за някои от най-престижните специализирани издателства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.