Now Reading:
Дуранкулашкото езеро има нова туристическа инфраструктура
Full Article 2 minutes read

Дуранкулашкото езеро разполага с нова туристическа инфраструктура, изградена по Проект № ROBG-407 „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа”.

Проектът е финансиран по Договор № 81781/17.07.2018, Приоритетна ос 2: „Зелен регион“, Специфична цел 2.1: „Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство“ по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г.

Общата цел на проекта, който е с водещ партньор Община Шабла е подобряване  устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ в българския и румънския Добруджански регион чрез общи усилия и действия по опазване и валоризация на културното наследство на Хаманджия с оглед разработването на съвместен интегриран туристически продукт „Хаманджия“ „и съвместното му популяризиране и управление.

По време на представяне на съвместен интегриран туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа” накратко бе представена културата Хаманджия, открита на Големия остров от проф. Хенриета Тодорова.

Сред любопитните факти, които бяха поднесени от историка Иван Вайсов е, че културата Хаманджия е по-стара от древна Троя, както и това, че откритото при разкопките на Големия остров обработено злато е по-старо от находките, намерени във Варненския некропол.

В рамките на проекта са извършени редица дейности по социализацията на Големия остров и изграждане на Информационен център.

Освен изследване на културата Хаманджия в трансграничния район, сред специфичните цели на проекта са разработване на съвместен интегриран туристически продукт „Хаманджия“, вкл. съвместен туристически маршрут и иновативни туристически услуги, базирани на ИКТ, както и подобряване на привлекателността на община Шабла като туристическа дестинация и Черна вода, Румъния.

Иновативното на проекта е, че културното наследство на културата Хаманджия в българския и румънския район на Добруджа, ще бъде представено чрез модерни средства за популяризиране и разпространение  – с виртуална обиколка на обектите от съвместния туристически маршрут Хаманджия – „Археологически парк Дуранкулак – Хаманджия“ в община Шабла и Център Хаманджия в град Черна вода чрез 3D цифрова реконструкция на обектите и безплатни приложения за смартфони за туристическия маршрут Хаманджия.

Виртуалната обиколка е уникално и незабравимо ИТ-базирано средство за възприемане на културното наследство на Хаманджия. Предвидената услуга за експериментална археология за методите на Хаманджия – Работилница за мислители е нова и оригинална и по отношение на практическите дейности.

Автор: Преслав Нейчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.