Now Reading:
32-рото издание на поп-рок конкурса „Сарандев“ привлича певци от 7 държави
Full Article 3 minutes read

Седемдесет и един талантливи млади поп изпълнители от седем държави заявиха желание за участие в поредното издание на поп-рок конкурса „Сарандев“ Добрич’2023. От тях журито селектира 59 певци, съобщиха организаторите от Младежкия център.

Получени са заявки за участие от България, Полша, Гърция, Румъния, Молдова, Украйна и Казахстан, както и от 16 населени места от нашата страна – Добрич, Варна, Пловдив, София, Бургас, Русе, Долни Чифлик, Велико Търново, Търговище, Горна Оряховица, Силистра, Шумен, Провадия, Сопот, Троян, Габрово.

Участниците в конкурса са на възраст от 11 до 30 години, разпределени в три възрастови групи. В първия етап на конкурса те се представиха с видеа на две песни. Селекционната комисия, съставена от членове на журито, прослуша видеата и допусна 59 изпълнители до участие във Втория присъствен етап на конкурса.

32-рото издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ Добрич’2023 ще се проведе на 11, 12 и 13 май (четвъртък, петък и събота). Организатори са Община град Добрич и Младежкия център. Събитието преминава под патронажа на Кмета на Община град Добрич. Отличеният с Гран При участник получава авторска статуетка, създадена специално за конкурса от скулптора Георги Стефанов.

На 13 май, по време на гала концерта, сцената ще се изпълни от силното присъствие и завладяващата енергия на групата „Керана и космонавтите“.

Керана и космонавтите е алтернативна рок банда, създадена през 2018 година.

В групата влизат музикантите Димитър Пенчев – барабанист и перкусионист, Елена Илчева – бас китара, гъдулка и вокал, Павел Видов – китара, Николай Бобчев – саксофон, китара и контрабас, Преслав Пеев – саксофон и Керана – вокал.

Гласът на бандата Керана завършва в Мюнхен, Германия, специалност „Музикален мениджмънт“. В края на образованието си заминава на стаж в Тайланд, където започва работа и взима участие и в различни джаз фестивали. Непреодолимото й желание да създава авторска музика и да пише на роден език, я връщат в Пловдив.

Срещата й с Павел Видов, китарист на Керана и космонавтите, се оказва ключова. Малко по-късно към тях се присъединявт Преслав и Елена, а след тя и останалия екипаж. Групата е автор на парчета, които се радват на голяма обич от меломани и почитатели. Текстовете на всички песни са на Керана, а музиката и аранжиментите са групово дело. След участието и достигането до финала на телевизионния музикален формат „Гласът на България“ през 2020-та година, Керана се превръща категорично в един от най-бързо развиващите се артисти на българската музикална сцена.

Самобитното й и изключително пълноценно присъствие като изпълнител в комбинация с професионалното й отношение към изкуството са забелязани и от друг жанр на музиката – през 2019-та година получава покана за ролята на Евита в едноименния мюзикъл, продукция на Пловдивска опера с режисьор Нина Найденова.

През 2021 година Керана играе Мария Магдалена в мюзикъла „Исус Христос Суперзвезда“ с режисьор Веселка Кунчева, отново продукция на Опера Пловдив. 

През 2021 година, на Годишните музикални награди на БГ Радио,  Керана и космонавтите печелят награда за „БГ Дебют“ с песента „Отлагам“. Същата година издават дебютния си албум „Урса Майнър“, а в момента работят по втория си студиен албум.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.