Now Reading:
„Еко кошница, моля!“ – фестивали за местни продукти в Балчик и Ген. Тошево
Full Article 3 minutes read

В края на месец  май Местната инициативна група /МИГ/ „Балчик – Генерал Тошево“ ще бъде домакин на два фестивала под наслов „Традиции и иновации в  производството и промотирането на  местни и био продукти“. Събитието в Балчик е на 25 май в град Балчик, а на 26 май – в град Генерал Тошево.

Фестивалите се организират по проект „Еко кошница, моля“ по Програмата за развитие на селските райони. МИГ „Балчик-Генерал Тошево“ е партньор по проекта, заедно с пет словенски и още два български МИГ-а – МИГ „Тунджа“ и МИГ „Елхово – Болярово“. Гости на фестивала ще бъдат шестдесет представители на партньорските местни инициативни групи от Словения и България, общински съветници от двете общини, членове на Управителния съвет на МИГ „Балчик-Генерал Тошево“, граждани, гости и земеделски и био производители от региона.

Програмата на фестивалите предвижда  представяне на местни производители и местна храна.

Фестивалът в Балчик ще бъде открит в 12.30 часа в ТИЦ Мелницата. След кратка музикална програма, подготвена от самодейните художествени състави към НЧ „Васил Левски-1959“ – град Балчик, гостите ще дегустират типични местни ястия и добруджански специалитети, приготвени от  читалищата НЧ „Васил Левски-1959“ в Балчик, НЧ „Йордан Йовков-1941“- село Змеево, НЧ „Просвета-1900“- село Соколово и НЧ „Христо Смирненски“ – село Сенокос.

На крайбрежната алея, в рамките на първия за годината фермерски пазар, производители от региона ще изложат своите продукти. Към тях ще се присъединят и производители МИГ „Тунджа“, МИГ „Елхово – Болярово.

Фестивалът в Генерал Тошево ще бъде открит в 12.00 часа на централния площад с приветствие от кмета на общината Валентин Димитров и  музикална програма, подготвена от самодейните художествени състави към читалище „Светлина-1941“. Производители от региона ще представят своите продукти на Фермерския пазар в центъра на града.

За гостите от партньорските МИГ фестивалът ще продължи в ресторант „Добруджански рай“. Там те ще имат възможност да дегустират  типични местни ястия, подготвени от читалищата на община Генерал Тошево: НЧ „Светлина-1941“, НЧ  „Стефан Караджа-1941“- село Чернооково, НЧ „Отец Паисий 1897“- село Спасово; НЧ„Дора Габе-1940“- село Дъбовик, НЧ „Йордан Йовков 1941 “- село Росица,  Пенсионерски клуб „Добруджански славеи“- Ген.Тошево.

По време на своя престой участниците от партньорските МИГ ще посетят Агро-Био центъра към МИГ „Балчик-Генерал Тошево“, изграден в рамките на проекта, ще се запознаят с производствата на „Еко Агро“ АД  и „Скития“ЕООД, а за финал ще дегустират вино в Кралската изба в Балчик.

Основната цел на проекта „Еко кошница, моля“ е приобщаването на производители и преработватели, които отглеждат, преработват и използват здравословни местни и органични храни, както и други заинтересовани страни от териториите на партниращите МИГ към целите на стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“, подкрепяща развитието на справедлива, здравословна и екологично чиста хранителна верига.

Координатор на проекта е инж. Росица Попова – изпълнителен директор на  МИГ „Балчик-Генерал Тошево“. Тази инициатива ще даде по-голяма видимост и подкрепа за местните производители и преработватели на чисти продукти под мотото „Избираме местното производство“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.