Now Reading:
Билетът за вход в „Двореца“ в Балчик по-скъп през 2023 година
Full Article 3 minutes read

Входът за Държавния културен институт „Двореца“ в Балчик от 1 януари 2023 г. е с нова цена, съобщи директорът му Жени Михайлова.

„За съжаление, „Двореца“ в Балчик от 2003 година, когато билетът беше 5 лева, почти не е увеличавал цената. През 2022 г. тя бе 7 лева. Това са 20 години. Тази година ще се наложи да увеличим цените на билетите, ще имаме обаче много изгодни условия за семейните билети, които ще бъдат значително по-евтини, детските също“, посочи Михайлова. За студенти, пенсионери и учащи се до 25 години. Цената на билета от 1 януари за възрастен е 15 лева, колкото е в Ботаническа градина.

ДКИ „КЦ „Двореца“ обаче има в културния си календар 140 събития и билетът дава възможност на посетителите да влязат безплатно на тях. Всички тези съпътстващи програми и събития в изложбените зали на „Двореца“ ще са безплатни за посетителите. Т.е. те ще могат да се насладят на още 5 или 6 зали, които ще бъдат с уникални изложби, представени от културния център.

По думите на Михайлова основният проблем, заради който „Двореца“ вдига цените, е цената на тока. Той се е увеличил около 300% и въпреки обществената поръчка, получава ток на висока цена. „Ние имаме 46 сгради, много зали, помещения на открито и закрито, които се осветяват. Целият архитектурно-парков комплекс, цялото алейно и ефектно осветление на 183 дка се плаща от Двореца. Освен, че се заплаща, то се и поддържа от Двореца. Така че не ни е възможно повече да задържаме ниски цени. Да не говорим, че имаме голям човешки ресурс от 53-ма души, а през лятото и повече, които обслужват каси, билетопроверители са, уредници, екскурзоводи, хора, които обслужват залите, куратори, логистици и др.

„Поради това сме увеличили цената на билетите. Постарахме се по време на кризисните ситуации да задържаме цените, но вече не ни е възможно. За възрастни новата цена на билета е 15 лева, за деца и пенсионери – 3 лева, пакетната цена на билета е 22 лева – за двама родители и неопределен брой деца“, посочи още Михайлова.

Приходите тази година са малко повече от миналата година – 7,81 % повече. Преди облагане са над 2 милиона лева, а след облагане – -1 963 000 лева лева, но това е стъпка напред, посочи  Жени Михайлова.

През 2022 година в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик са проведени общо 136 събития. 69 от тях са от културния календар – изложби, фестивали, пленери, концерти, спектакли, конференции, семинари, специализирани обучения и други.

Специалните събития през годината са били 71, като 54 от тях са сватби, а останалите 17 са кръщенета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.