Now Reading:
В Каварна, Шабла и Балчик ще спазят традицията на Богоявление и хвърлянето на кръста в морето
Full Article 2 minutes read

В Каварна, Шабла и Балчик ще спазят традицията на Богоявление и хвърлянето на кръста в морето

На 6 януари Каварна ще спази традицията за Богоявление. В 8:30 ч. ще бъде отслужена празнична литургия в храм „Успение Богородично”, съобщават от общинската администрация.

В 11:00 ч. ще бъде осигурен безплатен автобус до морската зона от паркинга пред кафе „Класик“. Водосвет за здраве и ритуалът по хвърляне на Богоявленският кръст ще извърши ставрофорен свещеноиконом Василий на Буна 2 в Морска зона – Каварна от 11:30 ч.

На 6 януари от 10:00 ч. Община Каварна ще отбележи и 175 години от рождението на Христо Ботев с поднасяне на венци и цветя пред паметника на революционера в градския парк.

Богоявленският ритуал по хвърлянето на кръста в морето ще бъде изпълнен по традиция и тази година на Йордановден в Балчик. От 11.30 часа от храм „Свети Георги” ще тръгне литийно шествие. То ще приключи пред Морска гара, където ще бъде пресъздаден богоявленският ритуал. Самото хвърляне на кръста ще е около 12.00 ч. Очаква се много мъже да се хвърлят за кръста в морето заради топлото време. Победителят в надпреварата ще получи подарък от кмета на Балчик Николай Ангелов.

Ритуалът по изваждане на кръста на 6 януари, Богоявление, ще се състои на три места в община Шабла. Празничните водосвети ще започнат след приключване на църковната служба в храм „Св. Харалампий“ в град Шабла, чието начало е от 8:30 часа.

От 10:30 ч. ще започне ритуалът в къмпинг „Добруджа“, гр. Шабла, където кръста в морските води ще хвърли отец Павел Максимов от храм „Св. Харалампий“.

По същото време в къмпинг „Космос“, с. Дуранкулак, водосвет ще отслужи отец Атанасий от храм „Св. Арх. Михаил“ в селото.

В 11:30 ч. в с. Крапец е началото на водосвета, отслужен от отец Павел Максимов.

От 12:00 часа във Военното поделение – Шабла ще започне ритуалът по освещаване на бойните знамена.

За всички желаещи да участват в събитието на къмпинг „Добруджа“ Община Шабла осигурява транспорт с час на тръгване 10:00 часа от спирката до НЧ „Зора 1894“.

Снимка – архив

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.