Now Reading:
До 31 август ще продължат археологическите разкопки на нос Калиакра, водени от доц. Петрунова
Full Article 2 minutes read

До 31 август ще продължат археологическите разкопки на нос Калиакра, водени от доц. Петрунова

За 21-ва година директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и нейният екип ще осъществят археологически проучвания на нос Калиакра, съобщи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев. Той подчерта, че тази година община Каварна отделя средства за наемане на работниците, за транспорта и за всички нужди, които имат.

Финансирането на самата експедиция, водена от доц. Петрунова, е от държавния бюджет.
„Има интерес и от млади момичета и момчета, които, вместо да отидат някъде да бъдат сервитьори, са избрали да работят на разкопките, защото им е интересно“, посочи Пенко Георгиев. От тази година ще има и ученици от Националната гимназия по древни езици и култури. 15 младежи пристигат днес.

Проучванията тази година ще продължат до 31 август.

Екипът се надява традиционна да се натъкне на интересни находки и тази година.

От миналата година по идея на доц. Бони Петрунова и Пенко Георгиев в Каварна стартира инициатива „Музея при хората“. Така, за да не се налага на каварненци и гостите на града да слизат по 125 стъпала до музея, във фоайето на Общината беше изнесена музейна експедиция.

„Това е своеобразен наш отчет за какво всяка година се харчат парите на каварненци. Затова правим във фоайето на Община Каварна всяка година изложба с емблематичните находки от предходната година“, сподели Пенко Георгиев.

Така в момента там могат да се видят златни и сребърни обици, една изключително интересна закопчалка за ковчеже, много монети, както и снимков материал на емблематичните находки през годините. Напомняме, че Калиакра дава изключително интересни и атрактивни открития всяка година, подчерта директорът на Историческия музей в Каварна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.