На площада пред НЧ „Зора 1894“ в Шабла на 7 декември се проведе второто издание на Празника на рибената чорба. Под изградените шатри 8 отбора се бориха за одобрението на журито и титлата „Най-вкусна рибена чорба“.
Журито бе с председател Марианна Александрова – MasterChef на България и преподавател в Колежа по туризъм към ИУ-Варна, и членове Калоян Колев – шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт, печелил множество международни награди, и кметът на община Шабла Мариян Жечев. Те оценяваха претендентите по няколко показатели – брой и вид на използваната риба, бистрота на бульона, така известната саламурийка и не на последно място – презентация при сервирането.
Началото на празника бе дадено в 12.00 часа на обяд.
Участници в съпътстващата програма бяха самодейни състави от общината, деца от Каварна, преподавателят по пиано Теофания Христова, която видяхме като вокален изпълнител, и Димитър Дончев – китара.
Топлият декемврийски ден събра много хора от близо и далеч, които бяха дошли специално за празника. Те имаха възможността да опитат от вкусната рибена чорба на 8-те участници в състезанието: отбори на селата Езерец и Дуранкулак, ресторанти „Casa Mia”, „Лаваца“ от Шабла и „Старо време“ с. Тюленово, най-опитният и възрастен майстор на рибената чорба Костадинка Петкова, Морски клуб „Портус Кариа“, НЧ „Стефан Караджа 1942“ с. Малина, община Генерал Тошево.
Първо място в кулинарната надпревара бе за Костадинка Петкова от Шабла. Второто място отиде при ресторант „Старо време“ в с. Тюленово и третото място – за отбора на Морски клуб „Портус Кариа“ Шабла, които получиха и грамота за „най-креативна саламурийка“. Отборът на с. Езерец бе отличен за „най-люта добавка“ към рибената чорба. Всички участници получиха грамоти и поощрителни награди.
На отборите помагаха учениците от специалност „Готварство“ от СУ „Асен Златаров“ в Шабла. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха водещият Паскал Паскалев и Деян Райчев – музикално оформление.