Now Reading:
Блясък и певческа класа в Коледния концерт на “Добруджански звуци”
Full Article 2 minutes read

В пореден блестящ спектакъл през тази година, този път поднесен като подарък за Коледа, Смесен хор “Добруджански звуци” се представи пред добричка публика на сцената на Концертна зала “Добрич”. В Световния ден на хоровото изкуство, солистите и гостите в продукцията “Бисери от оперната класика”, заедно с хористите-самодейци на “Добруджански звуци” впечатлиха с изискана програма, включваща най-доброто от световното оперно творчество.

Ако за солистите – изящното добричко сопрано Галина Великова, гост-звездата на Варненска опера – Даниела Рабчева, тенорът Атанас Атанасов и баритоните Радослав Радев и Паско Ташев, класата в изпълненията им няма нужда от доказване или коментар, то хористите и диригентът Елвира Пастърмаджиева, в този концерт бяха също неотразими. След изявите на солистите – в началото на концерта, Елвира Пастърмаджиева беше оставила най-изтънченото – за финал.

За публиката в залата, артистите представиха арии, дуети, квартети и хорове от творби на Верди, Сметана и Пучини. И току преди края, съвсем скромно, като на шега, диригентката анонсира предпоследната пиеса – Intermezzo-то от операта “Селска чест” на Пиетро Маскани… адаптирано от Елвира Пастърмаджиева за хоров състав. За начина по който “Добруджански звуци” го изпълни – думите просто бледнеят. Адмирации за смелостта и находчивостта на диригентката. Хорът звучеше не като любителски – от 47 хористи (по щатен състав), а като сработен академичен състав.

Не по-малко вълнуващо беше и финалното изпълнение – компилация от няколко от най-знаковите оперни шедьоври на всички времена. И разбира се, за край – поздравът към публиката: “Бъдете щастливи в Коледните и Новогодишни дни”, хористите и солистите – с чаши в ръка, изпълниха т. нар. сцена на “Наздравицата” от операта “Травиата” на Джузепе Верди.

На рояла, с безценния си клавирен съпровод, по време на концерта неизменно музицираше Радостина Гроздева – Кръстева. Цветя и специални благодарности имаше и за Хормайстора на състава – Божана Тонева.

“Добруджански звуци” е създаден през 1901 година в Добрич, като негов най-именит диригент е Маестро Захари Медникаров. През годините, формацията е носител на множество награди от международни хорови форуми в България и цяла Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.