Now Reading:
С жива картина в Добрич представиха автобиографията на Райна Княгиня
Full Article 2 minutes read

Регионалният исторически музей в Добрич и Народно читалище „Български искрици – 2016 г.“ представиха чрез жива картина автобиографията на Райна Княгиня, сравнена от американския журналист Джанюариъс Макгахан с Жана д‘Арк.

Събитието под надслов „Аз уших байрака… Ние помним“ пренесе публиката в далечната априлска пролет на 1876 г., когато Георги Бенковски среща 20-годишната учителка Райна Попгеоргиева Футекова и ѝ възлага да ушие знамето на панагюрските въстаници.

След бруталното потушаване на Априлското въстание бащата на Райна Княгиня е убит, а тя е заловена и подложена на изтезания. Представен бе разпитът ѝ от турците, който е възпят от народа.

След намеса от страна на американския учен, писател и дипломат Юджийн Скайлър, военния кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ Джанюариъс Макгахан и руския княз Алексей Церетелев Райна Попгеоргиева е освободена през юли 1876 г. и изпратена да учи в Руската империя.

През следващата година тя написва своята „Автобиография“, която излиза първо на руски език в Москва, а на български – чак през 1935 г. Едно от немного останали антикварни издания бе представено на посетителите на музея.

Това е първата и особено ценна книга за Априлското въстание, запечатала духа на времето; плод на преживяванията и спомените на свидетел на събитията – Райна Попгеоргиева.  

Публиката имаше възможност да чуе и лични впечатления на Макгахан, който описва срещите си с Райна Княгиня в два репортажа – „Панагюрище: Със знаме всичко е възможно“ и „Царицата на българите“.

Срещата приключи с дискусия за свободата и саможертвата тогава и сега, за безсмъртието и патриотизма, за значението на историческата памет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.