Now Reading:
Над 149 хиляди туристи са почивали през лятото в Балчик и Албена
Full Article 2 minutes read

През месеците юни, юли, август и септември в община Балчик са почивали над 75 000 чужденци и над 74 000 българи. В най-силния месец – август, общината, която включва и курорта Албена,  е посетена от над 32 000 българи и над 28 000 румънци, следват гостите от Украйна, Германия, Полша, Унгария, Франция и Чехия. Общината е в топ 4 по брой на туристи през лятото. Това сочат данните  Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

По указание на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова Министерството на туризма за първи път започва да публикува актуалните статистически данни от ЕСТИ. Ще бъде достъпна информация за посещенията във водещи по интерес градове и курорти, както и от кои националности и на каква възраст са хората, които избират да почиват у нас.

ЕСТИ отразява заетостта както на хотелите с десет и повече легла, така и на по-малките места за настаняване, в т.ч. и на квартирите. Системата стартира официално на 1 октомври, 2019 г., а в края на август 2020 г. регистрираните работещи обекти за настаняване в цялата страна са малко над 18 хиляди.

Актуалните данни дават възможност на всеки бизнес, свързан с настаняване и допълнителни дейности и занимания, да вижда какъв е профилът на клиентите през различните сезони на годината, предпочитана вътрешна дестинация, пол, възраст и националност.

Общо над 3,8 млн. туристи са пренощували в места за  настаняване в страната от началото на 2020 г. до края на септември. Повече от 2,7 млн. от тях са българи и над 1,1 млн. – чужденци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.