Now Reading:
Плакатистът Людмил Чехларов с голямо дарение за Добрич, изложбата ще се открие на 12 май
Full Article 2 minutes read

Плакатистът Людмил Чехларов с голямо дарение за Добрич, изложбата ще се открие на 12 май

Творби на един от най-разпознаваемите плакатисти в България – роденият в Добрич Людмил Чехларов, ще бъдат подредени в Художествената галерия в града. Изложбата ще бъде открита на 12 май в 17.30 часа. Експозицията представлява дарение – всички плакати влизат във фонда на добричката галерия. Творбите са пристигнали през месец декември в Добрич – това са над 150 оригинални авторски плаката и над 230 плаката в тираж. Изложбата ще бъде открита от доц. Ненко Атанасов – преподавател в Националната художествена академия и ученик на големия плакатист, съобщиха за Про Нюз Добрич от галерията.

На 21 май част от експозицията ще гостува в Балчик. Там ще бъдат представени около 50 тиражни театрални плаката на Чехларов.

Людмил Чехларов е роден на 26 ноември 1938 година в Добрич. През 1966 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Плакат“, в курса на проф. Александър Поплилов. Веднага след това започва да работи като плакатист в Държавния сатиричен театър. Плакатите, които създава там в продължение на няколко десетилетия, формират неговия уникален и разпознаваем визуален стил.

През годините твори още в областта на графичния дизайн, илюстрацията и живописта. Негови произведения са представяни на множество изложби у нас и в чужбина: Русия, Куба, Италия, Канада, Германия, Индия, Сирия, Монголия, Чехия, Япония, Холандия, Франция, Латинска Америка, също така и във всички най-авторитетни международни форуми за плакат.

Организирал е самостоятелни изложби в Будапеща, Берлин, Варшава, Москва, Прага, Рига, София. Носител на награда на ЮНЕСКО за театрален плакат, на множество български отличия, специалната награда на СБХ за постижения в областта на графичния дизайн. Участник и член на журито на Международното триенале на сценичния плакат в София. Член на Съюза на българските художници.

От 1991 г. е доцент в Националната художествена академия и преподава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ до 1998 г. Длъжността „професор“ заема в специалност „Рекламен дизайн“ на НХА, където се пенсионира през 2008 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.