Now Reading:
Хотелиери от Балчик и Кранево искат удължаване на помощта за бежанците от Украйна
Full Article 4 minutes read

Хотелиери от Балчик и Кранево искат удължаване на помощта за бежанците от Украйна

Да се удължи Програмата за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна до края на юни или средата на юли – за това настояват хотелиери от Балчик и Кранево. Програмата е с краен срок 31 май и от бранша заявяват желанието си да продължат да предоставят услугата по настаняване и изхранване на хората, потърсили временна закрила у нас заради войната в Украйна. Това те заявиха пред журналисти в Балчик, както и с писмо до властите.

Хотелиерите смятат, че не е добре бежанците да бъдат местени след края на май, защото вече е започнал някакъв етап от тяхната интеграция в България.

„Сега те вече са започнали да си намират работа, децата имат лични лекари, някои ходят на детска градина и в спортни клубове. Реално ако сега държавата ги извади от нашите хотели и ги премести в държавни бази, ще се прекъсне тяхната интеграция. А ако тя не се прекъсне, мнозина ще си намерят работа и ще отпаднат от грижата на държавата“, каза управителят на х-л „Наслада“ в Балчик Олег Костадинов.

Голяма част от бежанците желаят да останат, да работят, да се интегрират и да не са в тежест на държавата. Тези процеси обаче изискват време и е невъзможно да се случат за 3 седмици, ако няма яснота къде ще живеят, ще има ли грижа за децата и как ще се изхранват семействата, се посочва в писмото, което е адресирано до Министерството на туризма, вицепремиера Калина Константинова и Държавната агенция по бежанците. Според бранша пренастаняването на огромното количество бежанци в други населени места ще бъде стрес за тези майки с деца, а може и да ескалират конфликти по хотелите и в местните общини.

Предложението на хотелиерите е Програмата да се удължи до края на юни или средата на юли, а бежанците да останат най-вече в градските хотели, които са близо до детски заведения, училища и медицинско обслужване.

По думите на хотелиерите, в Балчик в момента има настанени около 1 200 бежанци, а в с. Кранево са между 2 и 3 хиляди. Само в х-л „Наслада“ са подслонени 300 души, сред тях 100 деца вече имат личен лекар, а някои от жените са започнали работа. Преместването на хората ще ни лиши освен това от възможност да наемем от тях работна ръка за сезона, каза Костадинов. Той допълни, че бежанци подават молби за работа в цехове, оранжерии и др., а неяснотата дали ще останат им пречи.

Станислав Димитров от х-л „Кристал Палас“ в Кранево, където има 170 човека, заяви, че много от тях са подали документи за получаване на еднократна помощ и няма да могат да си получат парите, ако сменят адреса. Бежанската вълна продължава, свободните места в държавните бази са 33 хиляди, при настанени сега около 60 хиляди украинци, добави той.  

„Питаме се каква е възможността на България да приеме още хиляди бежанци, защото войната продължава. Няма да може всички да бъдат настанени в държавни бази и да бъдат интегрирани, да започнат работа. Хотелиерите в Балчик доказаха, че имат желание и могат да помогнат на държавата. Другият момент е, ако всички бежанци бъдат настанени в държавни почивни станции, какво ще се случи с българските деца, които също трябва да почиват някъде“, посочи Пламен Козарев от х-л „Лотос“.

Всички хотелиери си плащат туристическия данък на бежанците, настанени в хотели. Козарев казва, че е получил само 30% от държавната помощ за месец март от 40 лв. на човек. Някои са взели по 50%, но голяма част от парите не са разплатени. „Аз не мога да обясня на някое украинско дете, че няма да получи храна. Аз няма да мога да продължа да ги изхранвам, ако не получа цялата сума. Потвърдени са ни документите и плащанията, но просто ги няма преводите. Много е трудно, аз вече 70 дни имам настанени хора. А имаме указания от Министерството на туризма с изисквания за храната и хигиената, които трябва да спазваме“, казва Козарев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.