Now Reading:
В изкуството няма война показва изложба на украински художнички в Двореца в Балчик
Full Article 4 minutes read

„Изложбата „Спасена пролет“ не беше заложена в културния ни календар на културен център „Двореца“, но много спонтанно ние решихме да я представим, защото по този начин искаме да подкрепим един народ, който е в беда, той е един славянски народ като всички останали, които се намират в региона“, каза директорът на държавния културен институт „Двореца“ в Балчик Жени Михайлова при откриването на изложбата „Спасена пролет“. Тя представя творби на девет професионални творци от Украйна, бежанци от войната в родината си, които са намерили убежище у нас.

„За нас е много важно тази изложба да бъде представена на публиката – на европейската, световната, на всички туристи, които идват при нас, да им покажем, че изкуството няма граници, в изкуството няма война и изкуството е любов към ближния“, добави Жени Михайлова.

Куратор на изложбата е Нина Лохмаджиева, създател на център за изкуства „Зона Нира арт“.. Творбите на украинските художнички бяха представени от Искра Сотирова – арт журналист.

„Когато започна войната в Украйна ние с Нина много мислихме какво можем да направим за тези хора, които идват с хиляди във Варна. Тъй като сме свързани с изкуството, знаем, че подслон и добро отношение може да се намери. Но, това, което е нужно на един артист, е да му се даде възможност да твори. Защото артистът живее само в тези условия и това е спасението, което той може да намери. Затова нарекохме този проект „Спасена пролет“. Предоставили сме материали от нашите партньори от „Лорка“ – платна, бои, четки и сме имали срещи“, сподели Сотирова пред Про Нюз Добрич.

Първо осъществили издирвателна работа, в резултат на която се свързали с девет художнички, бежанци от Украйна. Някои от тях са били настанени в районите на Варна, Балчик, други са били в  Бургас и Банско.

„Молбата ни беше те да пресъздадат своите впечатления и своето чувство от България и сме много впечатлени от резултата, защото той наистина е изненадващ. Могат да се видят „Двореца“ в Балчик, кривото дърво в Морската градина във Варна, един прекрасен поглед към Кранево. Нашите места, но нарисувани в стила на една живописна школа, която първо е много академична и рядко можем да срещнем в галериите в България. Получи се едно естествено сближаване с изкуството на украинските млади художници. Всички те са жени. Някои са се върнали в Украйна, други са заминали за Полша“, добави Искра Сотирова.

На откриването на изложбата бе и една от авторките – Юлия Павлова, интересен млад артист. Твори основно ползвайки материали от природата. Могат да се видят колиета, направени от морски рапани от Варна, рисунки върху камък, които са изключително изненадващи, тъй като приличат на извънземни същества. Участва и с платно, което също е в космически дух.  

Една от идеите при създаването на арт проекта била с откупки на картини от изложбата да бъдат подпомогнати украинските бежанци. „Много сме благодарни на „Двореца“ в Балчик, защото това е невероятна възможност всякакви чуждестранни туристи да се докоснат до изкуството на тези автори и, разбира се, който желае да направи откупка“, каза Искра Сотирова.

Юлия, която остава в България, продължава да се занимава с изкуство.  Пристигнала в България в началото на април. Тук живее в студио с ателие при познати в  курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Младата жена е от Одеса, където учила в  художествено-графически факултет. Споделя, че Варна и районът са много близки до Одеса, защото все са на Черно море. И у нас  продължава да се издържа от изкуство. Продължава да твори, като във Варна е поставила началото на творбите от рапани и камъни.

Казва, че гледа на пребиваването си в България като на пътешествие, защото така по-лесно се възприема случващото се.

Със свои творби участват Алина Храпчинска, Алла Хмел, Галина Хмел, Елена Вороненко, Марина Доброволска, Наталия Захарчишина, Наталия Овчаренко, Татяна Дердей и Юлия Павлова. Куратор на изложбата е Нина Локмаджиева. Изложбата ще остане в галерия „Тунела“ в „Двореца“ в Балчик до 30 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.