Now Reading:
60 години Художествена галерия – Добрич
Full Article 4 minutes read

Художествената галерия в Добрич отбеляза своя 60-годишен юбилей с изложба на творци приятели.

„Избрахме 18 май, неслучайно – това е Денят на музейния работник и Международен ден на музеите; разбира се, с уважение и признателност към всички, които през годините са работили както за галерията, така и за културния живот на града, за да се формира този музей на изобразителното изкуство, с имиджа и престижа, които в момента притежава, и с богатата си колекция“, каза за Про Нюз Добрич директорът на културния институт Недко Недков.

Експозицията, озаглавена „60 години Художествена галерия – Добрич“, включва над 80 творби – живописни плана, рисунки, графики, плакати, колажи, скулптури, инсталации, дърворезби, пластики, на 49 автори от Добрич и цялата страна.

„Това са творци, които ние наричаме приятели на галерията – свързани по някакъв начин с историята, с дейността и настоящия ѝ художествен живот. Една част от тях са колеги, които през годините са работили в галерията, друга част са от основателите и участници в пленерите „Хартията“, други са изявени български художници, които откликнаха на нашите покани да им направим представяне в града“, допълни Недков.

До 13 юни посетителите на изложбата „60 години Художествена галерия – Добрич“ могат да се докоснат до произведения на ярки имена като Христо Кралев, Димитър Янков, Николай Тодоров, доц. д-р Ненко Атанасов, Явора Петрова, Веселин Дамянов – Вес, Николай Хандзъров и десетки други. 

Община град Добрич ще подпомогне Художествената галерия с издаването на каталог в 500 екземпляра по случай нейния 60-годишен юбилей. Това каза кметът Йордан Йорданов на официалното честване в сградата на културния институт. Градоначалникът изрази своите уважение и благодарност към бивши и настоящи служители на галерията, които вече шест десетилетия съхраняват история и я предават на бъдещите поколения.   

В Деня на музейния работник и Международния ден на музеите културният институт отпразнува своя рожден ден сред десетки приятели – културни дейци, творци, общественици, бивши и настоящи служители и граждани, с изложбата, посветена на годишнината. Малко повече за нея разказа главният уредник Венета Велева, а колегата ѝ Милена Алджабари припомни накратко важни факти от историята на галерията и художествения живот на града.

Директорът Недко Недков маркира някои реализирани от културния институт проекти. Само през 2022 г. това са „Хартията: Следи и отпечатъци“, „Плакатите разказват“, в рамките на който бе издаден каталог с творчеството на проф. Людмил Чехларов и бяха осъществени четири пътуващи изложби – в Бургас, Варна, Шумен и Силистра, и „Работилница за въображение“.

Недков сподели, че най-голяма гордост за екипа са наградите, сред които грамоти и Почетен знак на Община град Добрич за принос в духовното развитие на областния център от 2003, 2004, 2005, 2008, 2013 и 2014 година, награда на фондация „Америка за България“ за най-добро партньорство през 2017 година, диплом за отличие в номинациите за годишни награди „ПроКултура“ 2019 г. в категорията „Държавен и културен институт“, 2-ро място на конкурса „Училището в музея и музеят в училището“ на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание, Почетния знак на областния управител на Добрич и други.  

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът на Община град Добрич д-р Емилия Баева, Тодор Балев – първият служител на галерията, който започва да гради нейния авторитет през далечната 1963 г., предишните директори на културния институт Валерий Пощаров (1988 – 1992 г.) и Евелина Ханджиева (1992 – 2019 г.), Теодора Денкова – директор на Регионална библиотека „Дора Габе“, Силвия Димитрова – директор на Средно училище „Св. Климент Охридски“, художниците Николай Тодоров, Христо Кралев, Митко Събев, Георги Атанасов, Наско Атанасов, Пенка Димитрова-Дамбулова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.