Now Reading:
Цигулковият виртуоз Васко Василев гостува с Passion Flamenca в Добрич
Full Article 3 minutes read

Големият български цигулар Васко Василев стартира на 10 ноември тазгодишното си концертно турне 2019, с което започна обиколката си пред публиката в 15 града на България. Концертите носят името на последния му албум Passion Flamenca и с тях той представя една своя голяма страст – фламенкото.

Първи, на 10 ноември, имаха удоволствието да го видят феновете му в град Плевен. Тази вечер, цигулковият виртуоз гостува на добричка сцена в Концертна зала “Добрич”. Началото на представлението е от 19:00 часа.

Дни преди началото на турнето, билетите за почти всички концерти бяха разпродадени. С днешна дата, места за Passion Flamenca могат да се намерят единствено за Смолян и за големия концерт в НДК в София.

След Добрич, Васко Василев гостува на 15-и и 16-и в Бургас и Ямбол. На 18-и ще се качи на сцената в Сливен. На следващия ден ще е в Хасково, а на 21-ви 22-ри ще бъде в Асеновград и Смолян. Последните три концерта са на 23-ти – в Пазарджик, на 26-и – в София и финалният – на 27-и в Благоевград.

Васко Василев – снимка: meloman.bg

Ето и част от споделеното пред 24 часа от големия български цигулар, за работата върху Passion Flamenca и подготовката на турнето:

Вече представихме част от тази програма през лятото на турне в Испания, бяхме и в Полша. Музиката е базирана е на фламенкото на Пако де Лусия. Работя с много добри музиканти от Малага. Четирима сме и всички ще правим много неща. Виктор Валехо свири на три инструмента – тромпет, пиано, бас, може даже на кахон. С нас са още Хуан Ередия, перкусионист на “Чамбао”, и китаристът Давид.

– Как избирате музикантите, с които да работите?

– Винаги зависи от репертоара. С Ередия сме работили много години, той е вдъхновение, дава ми енергия, когато е на сцената. От неговото фламенко няма по-истинско. Той е испански циганин, дядо му, баща му и той са все фламенко перкусионисти. Що се отнася до Виктор, много ми харесаха новите му аранжименти, има различни идеи. А китаристът е свирил с “Джипси Кингс”, във всички мюзикъли за Зоро. А иначе при мен концертите никога не са точно класика или точно фламенко.

– Нарочно сте избрали повечето зали да са по-малки, защо?

– Идеята беше след големите спортни зали, в които свирихме, да се върнем съвсем близо до зрителите. Концертите да бъдат много лични. Имаме идея и да изпълняваме някои от парчетата сред публиката, нещо, което не сме правили досега. Фламенко музиката е топла, красива и ще бъде много подходяща за студените вечери на ноември.

– Защо сега избрахте фламенкото?

– Китарата и цигулката са свързани инструменти, даже Паганини е свирил на китара, техниката е една и съща. Когато бях в дълбок пубертет, на около 13-годишна възраст, гледах филма “Кармен” с Пако де Лусия. Тогава живеех в Москва, навън беше -20 или -30 градуса, а тази музика, тази топлина направо ме разтресе. Оттогава съм влюбен във фламенкото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.