Now Reading:
Националното меню ще включва продукти и ястия от 9 региона на страната
Full Article 2 minutes read

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в работна среща за създаване на национално меню в българските заведения, съобщават от министерството.

В дискусията са участвали проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.

Националното меню ще включва от предястие до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от 9 региона в страната, посочи министър Николова. То ще стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.

Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция,  проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България, каза проф. Моллов. 

За създаване на Национално меню се заговори в началото на август. Основната цел на проекта е да се направи професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Освен въвеждането на Национално меню, в проекта е заложено и създаването на подменюта с характерни храни и напитки, за деветте туристически района на България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.