Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в работна среща за създаване на национално меню в българските заведения, съобщават от министерството.
В дискусията са участвали проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.
Националното меню ще включва от предястие до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от 9 региона в страната, посочи министър Николова. То ще стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.
Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция, проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България, каза проф. Моллов.
![](https://pronewsdobrich.bg/wp-content/uploads/2020/10/%D0%9C%D0%A2-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5.jpg)
За създаване на Национално меню се заговори в началото на август. Основната цел на проекта е да се направи професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню. Освен въвеждането на Национално меню, в проекта е заложено и създаването на подменюта с характерни храни и напитки, за деветте туристически района на България.