Now Reading:
Про Нюз Добрич и Община Балчик с номинации за Годишните награди в туризма
Full Article 2 minutes read

Номинации в две категории има област Добрич в традиционните годишните награди в туризма – 2020. Те достигнаха до вота на публиката след проведена селекция. В категорията за най-добър журналистически материал в онлайн медия финалист е „Теккето в Оброчище – скрито пред очите ни“ на информационна агенция Про Нюз Добрич с автор Диана Стефанова.

В годината на глобална пандемия от Covid-19, която доведе до срив в туризма, теккето в село Оброчище бележи ръст от 15% на неорганизираните посетители. Всеки втори гост в обекта през 2020 година, идва, защото е прочел „Теккето в Оброчище – скрито пред очите ни“ в информационния сайт Про Нюз Добрич, споделя уредникът д.и.н. Янислав Тачев.

Авторът Диана Стефанова разкрива непознатата история на Средновековния архитектурен комплекс теккето “Акязълъ баба” в с. Оброчище. Разказва защо Ванга го е смятала за по-силно от Рупите. За това, че наблизо, зад хълма в село Николаевка, се е родил Петър Дънов. Теккето в с. Оброчище е най-големия мавзолей на Балканския полуостров, едно от шестте теккета у нас, посветени на алиански светци. Най-голямото и най-запазено, единственото, което има имарет, който е бил и лечебница, и за което е доказано, че мощите на светеца са в храма. Читателят научава за почти 600-годишната традиция търсещите изцеление да оставят за 24 часа дрехи върху гроба на светеца Акязълъ баба. За това, че храмът е бил едно от малкото места у нас, където са се изповядвали две религии.

Интересен факт е, че сред номинациите в каегорията има и друг материал, посветен на теккето край село Оброчище – на сайта brat-bg.com от Варна.

Община Балчик е номинирана в категорията „Туристическа община 2020“. В тази категория се оценява устойчивото развитие и дигитализирането в общините като реакция за справянето с кризата, свързана с COVID-19 в туризма, както и последиците от нея.

Онлайн вот ще определи носителите на награди във всяка категория. Всеки може да гласува еднократно за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория. Онлайн гласуването ще приключи на 07.12.2020 г. Наградените ще бъдат обявени на церемония в София на 11 декември 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.