Now Reading:
Изложба за храма на Кибела в Балчик гостува в Археологическия музей в София
Full Article 2 minutes read

В Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките бяха открити временните изложби „Българска археология 2022“ и “Храмът на Понтийската майка на боговете – Кибела от Дионисополис”, съобщават от Историческия музей в Балчик.

На откриването са присъствали кметът на София госпожа Йорданка Фандъкова, служебните заместник-министри на културата доц. д-р Пламен Славов и на туризма проф. Мариела Модева, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски, дипломатически представители.

Изложбата „Българска археология 2022“ е организирана от Националния археологически институт с музей за шестнадесета поредна година. По традиция тя представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Тази година съорганизатори са 17 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове.

Професор Модева поздрави домакините и гостите на събитието от името на министър Димитров като подчерта, че България е държава с богата история и голямо културно наследство, с което трябва да се гордеем и да го популяризираме пред света, защото културата ни заслужава да заеме водеща позиция на световната сцена, а чуждестранните туристи за нас са като посланици на красотата и уникалността на страната ни. Културно-историческият туризъм в България има потенциал, като правилното му позициониране и рекламиране ще се отрази положително върху туристопотока и ще подчертае нашата идентичност, както и неповторимия български дух, посочват от Министерството на туризма.

„България е страна с огромен потенциал, вярвам, че пътят пред нас в туризма е обединението около общата ни национално отговорна кауза – да привличаме милиони наши и чуждестранни гости, като създаваме у тях емоция и красиви спомени, които да ги накарат да се завърнат отново, избирайки дестинация България“, заяви професорът и сподели, че подобни положителни събития придават допълнителна добавена стойност към бранд България и призова медиите все по-често да отразяват подобни положителни новини, както и добрите резултати за туризма от междуинституционалното сътрудничество между държавата, местната власт и академичната общност.

Изложбите „Българска археология 2022“ и “Храмът на Понтийската майка на боговете – Кибела от Дионисополис” може да бъдат посетени в Залата за временни експозиции на НАИМ от 15 февруари до 21 май 2023 г., посочват още от музея в Балчик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.