Now Reading:
Албена произвежда 50% от ел. енергията и 60% от храните, които се използват в курорта
Full Article 2 minutes read

Курортът Албена произвежда сам 50% от употребяваната енергия на годишна база. 60% от хранителните продукти, използвани в комплекса, са от собствени ферми, а с отпадъците от ресторантите се произвежда биогаз. Инвестирани около 750 хил. лв. в електромобилност, а част от територията на курорта вече е напълно забранена за движение на автомобили.

Това заяви заместник-директорът на „Албена“ АД инж. Димитър Станев, отговарящ за бизнес развитието на най-голямата българска компания в сферата на туризма и хотелиерството. Той представи постиженията на фирмата в областта на устойчивото развитие по време на международна дискусия под надслов „Устойчив туризъм на практика“, организирана от Министерството на туризма в рамките на провеждащото се в София специализирано изложение „Ваканция и СПА“.

В експозето си инж. Станев отчете постигнатите резултати от заложените през 2017 година цели, включващи инвестиции в мощности за възобновяема енергия, прилагането на принципите на кръговата икономика, опазването на околната среда в т.ч. природен резерват „Балтата“, минералните извори, морската вода и плажната ивица, редуцирането на въглеродните емисии, социалната отговорност и инвестициите в човешки капитал.

Той допълни, че усилията са били оценени от гостите на комплекса, видими в техните най-високи оценки за потребителска удовлетвореност. Сертифициращите институции също са изразили задоволството си от постигнатото, връчвайки отличия сред които Син флаг за управление на плажните зони, Travel Life за устойчивост в туризма, сертификати за качество ISO 9001 и ISO 14001.

В рамките на форума добрият пример на ваканционното селище бе поощрен от д-р Александра Прианте – директор за Европа на Световната организация по туризъм към ООН, от участващите в дискусията министри на туризма и на околната среда и водите Илин Димитров и Росица Карамфилова, от Франсеск Матеу – управляващ директор на Агенцията за туристическа стратегия на Автономна област Балеарски острови.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.