Now Reading:
Повече от век членовете на Туристическо дружество „Добротица” опознават България
Full Article 4 minutes read

Повече от век съществува Туристическото дружество в Добрич. По думите на председателя му Мирослав Кескинов то е създадено през пролетта на 1902 година. Тогава група съмишленици организират поход в Батовската долина, т. нар. планина под равнината. За два дни изминават 66 километра. Статии за създаването на дружеството има същата година във вестник „Добрич” и списание „Български турист”. Назад във времето организацията се е казвала Орлов – на името на Добри Атанасов Орлов. От 1992 година носи името Добротица. Когато е било Орлов е имало доста клубове – по пешеходен туризъм, алпинизъм, пещерно дело, ориентиране, за ветерани и други подгрупи.

Към днешна дата дружеството е насочено най-вече към пешеходния туризъм, каза председателят на организацията. Той обясни, че правят преходи в планината, по-дълги или по-кратки. Организират се доста еднодневни маршрути в Добричка област. Има около пет-шест маршрута в Батовската долина, които редовно се обхождат. Наскоро дори е маркирана една част от единия. Преди две години е маркиран друг маршрут изцяло.

Връх Вихрен

Според Кескинов има много интересни и красиви места по долината на Суха река. Най-известният маршрут е край тервелското село Оногур. Тръгва се от началото на стената на язовира, там могат да се разгледат пещерите. След това се слиза навътре в долината при т. нар. скални манастири, един от които е Монетарницата и прилича на човешко лице. През останките на Балишката крепост се излиза от другата страна на каньона, прави се един кръг и се стига отново до изходната точка – стената на язовира.

Дружеството разполага с хижа до село Ново Ботево. Там също има няколко маршрута – през местност Ефеклията до с . Дончево, през манастир Света Марина до с. Стожер, до с. Ведрина и други.

Връх Ботев

През зимата, пролетта и есента и когато няма много почивни дни един след друг правим основно такива еднодневни излети, обясни Мирослав Кескинов. Дружеството организира и по 3-4-дневни маршрути, тип екскурзии. През 2020 година негови туристи покориха четири от най-високите върхове в България – връх Мусала в Рила, Вихрен в Пирин, Ботев в Стара планина и Черни връх на Витоша.

Председателят на ТД „Добротица” разказа, че по принцип в края на годината се събира Управителният съвет и решава какво може да се организира, нахвърля се календарен план за годината. Той сподели, че има едно негласно сдружение на всички дружества в Североизточна България и всяка една организация прави по едно мероприятие. „Добруджа и морето”е името на проявата, която организира ТД „Добротица” и кани в него да се включат дружествата от други градове. Миналата година то не се е провело заради пандемията, но през 2019-а в него са участвали 230 души. През 2020-а членовете на добричката организация са посетили две мероприятия – на колегите си от Велики Преслав и на Шуменското дружество „Мадарски конник”. „Пандемията се отрази и на нашата дейност. От очаквани около 10-15 покани имаше само две”, сподели Кескинов. Той допълни, че организацията участва в календарния план на Българския туристически съюз, на който е член. През м. г. членовете на добричкото дружество са участвали в тържествата на Черни връх, където се организира Празник на туризма.

С приятели от Разград на Черни връх

Членовете на ТД „Добротица” в момента са 45 души, толкова е средният им брой през последните две-три години. По думите на председателя мъжете и жените са приблизително по-равно. В дружеството няма доста млади хора. Наблюденията на Кескинов обаче показват, че много млади хора обичат да ходят на разходки и екскурзии сред гора, планина. Той разказа, че всеки може да стане член на организацията, няма органичния във възрастта, просто трябва да се спазва уставът. По думите му с дейността си членовете на дружеството опознават България, посещават красиви места. Той посочи, че така се създават и приятелства с хора от цялата страна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.