Now Reading:
18.01.1968 г. – първа копка на курорта Албена. Началото на историята (+снимки)
Full Article 5 minutes read

Датата е 18 януари, годината е 1968 – денят на първа копка на курортния комплекс „Албена“ с работно име „Балчик юг“. Събитието се случва след решение на Министерският съвет N109 за построяване на нов курортен комплекс край град Балчик.

Началото започва с тържествена церемония. На 18 януари първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена. Строежът е обявен за национален обект и е включен в списъка на националните обекти

Комплексът е замислен, като цялостен проект и поверен на екипа на арх. Ненов.

Партийни и държавни ръководители определят мястото, където ще бъдат основите на първия хотел в Албена

“Тайната на тази мащабна артихектурно-строителна творба с размерите на основния пространствен модул, които са 300/420/260, са извлечени от „божествената пропорция” на Златното сечение“ – споделя самият главен проектант арх. Николай Ненов в бр. 2 на сп. „Архитектура“ от 1989 г. Златното сечение е универсален израз на структурна хармония и е в основата на проекта за построяване на комплекса.

Планът за построяването е разделен на 7 етапа и идеята е да се строи по индустриалния метод. Курортният комплекс “Албена” е първият в България, изграден по този начин, като хотелите, ресторантите и магазините са включени в оригинални архитектурни композиции. Концепцията за строителството е цялостна, като дори е предвидено покривите на хотелите да следват силуетите на възвишенията зад тях, за да се вписват максимално. Целта е строителството да е евтино, без от това да страда качеството. Ползват се монолитни панели, които дават възможност за различни конфигурации. В основата си всички хотели следват един план – големи общи пространства на първия етаж, а ногаоре т.нар рамково строителство и строителство  тип „рибя кост“. Екипът от архитекти осъществява изящно стъпаловидно разполагане на хотелите в диагонал, което позволява всички етажи и стаи да имат изглед към морето. 

Тържествено слово на председателя на комитета за отдих и туризъм

Πpeз пъpвия eтaп ĸoмплeĸcът e eднa oгpoмнa плoщaдĸa, на която няма нищо. Зa мaлĸo пoвeчe oт гoдинa ca пocтpoeни 9 xoтeлa, 4 pecтopaнтa 2 бapa и инфpacтpyĸтypaтa ĸъм тяx. Cлeдвa втopият eтaп, в ĸoйтo cтpoитeлcтвoтo ce cъcpeдoтoчaвa в изгpaждaнe нa тъpгoвcĸи цeнтъp “Бaзap – ceвep”, тpи xoтeлcĸи гpyпи, ceдeм pecтopaнтa в близocт дo мopcĸия бpяг. Haд фасадите на хотелите се виждат имената им – Дoбpoтицa, Бaлиĸ, Kapвyнa, Дopocтop, Kaлиaĸpa. Tpeтият eтaп e вeчe cтpoитeлcтвo въpxy зeлeния xълм дo пaнopaмния път или т. нap. Гopнa зoнa, в ĸoятo имa 8 xoтeлa и пeт pecтopaнтa. Πpeз пepиoдa 1972-1978 гoдинa ce ocъщecтвявaт ocтaнaлитe чeтиpи cтpoитeлни eтaпa. Πpoeĸтиpaт ce влaĸчeтaтa, ĸoитo дa cвъpзвaт гopнa и дoлнa зoнa. Едновременно с това се строи и цялостната инфраструктура на бъдещия комплекс – водоеми, пречиствателна станция, водопреносна мрежа и др. 

Тържествено слово, произнесено от Тодор Живков преди първата копка 1968 г.  

През периода 1973 – 1974 се завършват 6 хотела на плажната ивица на комплекса. Това са „Гергана“, „Славуна“, „Мура“, „Елица“, „Нона“и Боряна“. През 1978 г. в Албена вече има 40 хотела, с 12 750 легла, къмпинг и 23 ресторанта.

След земетресението във Вранча през 1977 година се взема решение всеки хотел в Албена да бъде обследван и да бъде подсилен, така че да издържи на VII-ма степен по скалта на Рихтер, спомня си пред Про Нюз Добрич арх. Вихра Карапетрова участвала в част от проектирането на комплекса. В това време тече и строителството на хотел Добруджа, с работно име „Целогодишния“ от чийто проектантски екип е и тя. Той се изгражда, така че да издържи до IX-та степен, тъй като е обявен за държавно значим обект и предвиден за посещения на гости от най-високо ниво. Хотелът-емблема на курорта е и първата стъпка към целогодишната му експлоатация, като допринася за развитието на конгресния и балнеоложки туризъм. На 25 юли 1983 хотел  „Добруджа“ посреща първите си чуждестранни туристи.

Първата копка  

Животът на почти всяко семйсво в Добрич е свързан по един или друг начин с Албена. Всеки работил в комплекса знае и може да разказва много за строителството и живота на курорта. С годините той се превърна в неделима част от ежедневието и почивката ни, кара ни да се гордеем с него и да каним гостите си там. Така е и днес. Въпреки трудните времена, Албена си остава не само оазис за нашата почивка, а и оазис на времето – с целостта, красотата, цветността, безопасността си и продължава да пише историята си.

Бригадата на Костадин Христов от зидаро кофражисти, участвала във всички етапи на изграждането на курортен комплекс Албена

История, която вие нашите читатели, можете да допълните и обогатите със спомените си за Албена. Ако имате интересна снимка или история, ако животът ви е бил трайно и неразривно свързан с комплекса, ако тук сте срещнали партньор, приятел за цял живот или имате интересна случка пишете ни на адрес pronews.office@gmail.com.

Вие разкажете на нас, а ние ще разкажем на останалите! 

Снимки: Държавен архив Добрич

Етап I – 1968
Етап I – 1968
Етап I – 1968
Хотел Калиакра, етап I, 1968
Етап I х-л Калиакра и х-л Добротица, 1968
Етап I 1969 г.
Етап I х-л Добротица
Етап VI х-л Боряна
Откриването
Откриване
Хотел Добруджа откриване  рали “Албена”
Тодор Живков и гости по случай откриването на комплекса  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.