Now Reading:
Болата – сред ТОП 10 на най-красивите заливи в света
Full Article 2 minutes read

Болата е единственият български плаж, който попадна в престижната  класация на сайта за пътувания European Best Destinations за най-красивите плажове в Европа за 2019 година. Той е препоръчван като един от най-добрите плажове в Европа.

От 2013 г. заливът е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света”. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

„Болата“ е залив на север от нос Калиакра. Представлява тясна клисура, която се врязва в брега. Откъм сушата тя е обградена от скали с издълбани в тях пещери. През залива преминава малка рекичка, а около мястото, където тя се влива в морето, се е образувала пясъчна ивица – единствената в района на нос Калиакра.

Местност „Болата“ е част от Природен резерват „Калиакра“. В нея се наблюдава скален орел и разнообразие от водолюбиви птици, като например воден бик, чапли, земеродни рибарчета, потапници и гмурци. Тук се срещат общо около 150 вида птици. През залива минава и Виа Понтика – един от главните миграционни пътища на прелетните птици, през който през пролетта в България долитат приблизително 400 вида птици, като късопръст ястреб, белоопашат мишелов, кеклик, малък корморан, червен ангъч, полубеловрата мухоловка, белочелата сврачка, индийско шаварче, жалобен синигер и др.

Освен с красивите птици, „Болата” е известен и с факта, че в обграждащите я пещери са намерени следи от антично селище, датиращо от ІV в. пр. Хр., както и Малтийски кръст, който свидетелства за търговските отношения между Второто българско царство, Венеция и Генуа. От най-високата скална точка може да се види не само самия залив, но и целия нос Калиакра. Ако се продължи още на север, може да се стигне до местността „Тауклиман” и курорта „Русалка”.

Болата се намира на около 3 км северно от н. Калиакра. Достъпна е с автомобил и обществен транспорт.

Заливът може да бъде посетен целогодишно, но за желаещите да наблюдават Виа Понтика най-подходящото време за посещение е през пролетта (месец март), когато прелетните птици долитат, и края на лятото (месец септември), когато отлитат. Летният сезон също е много удачен период за посещение. Тъй като е част от природен резерват, свободното преминаване е забранено. За посещения от туристи са предвидени  три маркирани пътеки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.