Now Reading:
Струнен квартет „Добрич“ с матине в парка с класическа и романтична музика
Full Article 3 minutes read

Струнен квартет „Добрич“ ще представи лятна програма с произведения на Моцарт, Дворжак, Брамс и популярна и филмова музика. Матинето ще се състои на 7 юли от 12.00 часа пред музея в градския парк в Добрич. Квартетът е в състав Ирина Олшанска – цигулка, Ивелина Калчева – цигулка, Веселина Зайранова – виола, и Олена Мошинска – виолончело.

Кратката история на този квартет крие зад себе си богатите професионални биографии на четири дами, обединени от любовта си към музиката. Дебютът на струнен квартет „Добрич“ се състоя на 26 юли 2019 г. по покана на архитектурен комплекс „Двореца“ в Балчик. През 2022 г. формацията изнесе няколко благотворителни концерта – в МБАЛ Добрич, в Дом за стари хора и в детска градина, които срещнаха топлия прием и благодарностите на всички присъстващи, които иначе не могат да посетят класически концерт. Музикантките уверяват, че тази практика – да донесеш радостта от красивата музика на място при хората, ще продължи.

Безспорно един от големите успехи за всяка от четирите дами за тази година се определя от участието им на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ като част от състава на Български камерен оркестър – Добрич. За техните изпълнения в концерта на 9 юни в НДК заедно и поотделно получиха високо признание от музикалната критика и от публиката.

Идеята за създаването на струнен квартет „Добрич“ е на Ирина Олшанска – признат цигулар и концертмайстор на Български камерен оркестър – Добрич, а тя е да представи в по-мобилна, изцяло дамска формация възможностите на колегите си. Самата Ирина е родена в Украйна. Завършила е Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев. Защитава солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „Микола Лисенко“ в Лвов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в Националния институт по музика „Рейнолд Морицевич Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски държави като солист цигулар и като част от различни камерни състави.

Ивелина Калчева е родена в град Добрич, завършва СМУ „ Добри Христов“ Варна със специалност цигулка. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”  Пловдив. Веднага започва работа като музикант в Български камерен оркестър – Добрич и до момента е в състава му като един от най-дългогодишните и уважавани членове.

Веселина Зайранова е водач на виоловата група в БКО – Добрич и  част от състава на симфоничния оркестър на Държавна опера Варна. Завършва средното си образование в НУИ „Добрин Петков“  гр. Пловдив и се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”  в същия град. Още на 16 г. започва да свири в Младежки камерен оркестър „Пловдив“ с диригент Найден Тодоров, с който концертира в България и Европа, прави записи за БНР, издава компактдиск.

Олена Мошинска е завършила музикално училище и колеж в град Тернопол. Дипломира се в Национална музикална академия „Пьотр Илич Чайковски“ в Киев, където е ученик на проф. Виктор Сазъкин и на доц. Иван Кучер. През 2001 г. печели  1-во място на музикалния конкурс в гр. Львов. Участвала е в майсторски класове на именити челисти в Люнебург, Германия. Била е водач на група в симфоничен оркестър при Тернополска филхармония. Концертмайстор  в симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и виолончелист в  Български камерен оркестър – Добрич. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.