Now Reading:
Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич – с многобройни успешни проекти през 2022 година
Full Article 4 minutes read

Последният посетител за 2022 г. на културното средище е бил кореец, а първите за 2023 г. – баща и дъщеря германци от град Щутгарт

Възстановяването и обновяването на постоянната експозиция в къща музей „Адриана Будевска“ е сред важните проекти на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, реализирани през миналата година. Правейки равносметка на дейността си, културният институт отчита успешна 2022 година.

Мобилните експозиции „Пътуване из света на Йордан Йовков“ и „Йордан Йовков – живот в словото“ гостуваха на учебни заведения в Пловдив и Варна по повод 85 години от смъртта на писателя. Пътуващата експозиция „Йордан Йовков – живот в словото“ пък гостува на Културен център „Мелницата“ в Балчик във връзка с откриването на Осмия международен форум „Българско наследство“. Същата изложба е все още експонирана във Филиал Силистра към РУ „Ангел Кънчев“. Мобилната експозиция „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“ е експонирана във фоайето на Дом-паметник „Йордан Йовков“ от ноември 2022 г. и ще може да се види до началото на март 2023 г.

На Дом-паметника гостува мобилната изложба от постери с илюстрации на детски книги „РазЛИСТи класиката“ на софийското издателство „Лист“. Във фоайето на музея бе уредена също мобилната изложба на Националния литературен музей „Българската литература – срещи и диалози със света“.

Мобилната изложба на Института за литература към БАН „Дигитална библиотека „Българска литературна критика“, финансирана от Фонд „Научни изследвания“, гостува на Дом-паметник „Йордан Йовков“ от 7 септември до 27 октомври. Експозицията бе открита от ръководителя на проекта доц. д-р Александра Антонова. Достъпен бе и сайтът по проекта с богата информация за 20 български литературни критици.

Музеят организира традиционния си Национален средношколски конкурс за поезия „Възкресения“.

Дом-паметникът бе обичано пространство за представяне на книги. Той посрещна каварненската поетеса Керанка Далакманска с нейната последна книга „Ще те събудя в седем сутринта…”. Представен бе и романът на Марина Константинова „Първата“, посветен на Дора Габе. През месец юни на Добрич гостува Юлияна Антонова-Мурата със своите книги „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан сан, Япония“. На Петровден Катя Зографова представи най-новата си книга „Бележити жени на и за България.

За поредна година музеят се включи в организираната от Община град Добрич Нощ на литературата. Читателите се срещнаха със сборника разкази „Междинно кацане“ на чешкия автор Матей Хоржава. По повод Международния ден на балета (29 април) със съдействието на магазин „Технополис” в град Добрич клиентите се „срещнаха” със създателя на балета в България Анастас Петров на телевизионните екрани в магазина, като фотосите бяха подбрани и предоставени от музея.

Музеят отбеляза 85 години от смъртта на Йовков и с литературна програма, подготвена от Клуб „Знаете ли български език?” към СУ „Св. Климент Охридски“ (Добрич) с ръководител Стилиян Митев. Шестокласниците прочетоха стихотворения на добруджански поети, посветени на Йовков или вдъхновени от неговото творчество. Като дар всяко дете получи музейното издание „Да надникнем в класиката. „Серафим“ и „По жицата“.

Д-р Кремена Митева бе модератор, заедно с доц. д-р Румяна Лебедова, на първия панел на Осмия международен форум „Българско наследство“, посветен на 85-годишнината от смъртта на Йордан Йовков в Балчик през август, както и участник в конференцията с доклад на тема: „Йордан Йовков – 85 години живот в словото. Места и знаци на памет“. Със свое научно съобщение д-р Митева се включи и в Националната кръгла маса „120 години от рождението на Ангел Каралийчев“ в гр. Стражица. Бе издадена книгата й „Културно-просветният живот в град Добрич през 1919 – 1944 година“, Добрич: Ларго сити. Изданието е финансирано от Министерството на културата по „Програма за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата“.

С финансовата подкрепа на Община град Добрич бе издаден сборникът с детско творчество „С Йовковата бяла лястовица“, Добрич: Илия Вълчев. Книгата е резултат от едноименния конкурс, организиран от Регионален исторически музей – Добрич със съдействието на Областна администрация – Добрич. Съставител на изданието е Магдалена Трифонова.

25 научни и научнопопулярни статии – на хартия и онлайн, публикуваха през годината специалистите от Дом-паметника. В продължение на два месеца (октомври – ноември) бе поддържана фейсбук поредица на фейсбук страницата „Дом-паметник „Йордан Йовков“, свързана с 85 години от смъртта („85 години във вечността“) и 142 години от рождението на Йордан Йовков.

От Дом-паметник „Йордан Йовков“ специално благодарят на всички приятели, съмишленици и дарители, без които дейността на културната институция не би била възможна в този обем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.