Now Reading:
Топ 10 на филми и сериали, снимани на привлекателни локации в област Добрич
Full Article 6 minutes read

Различни привлекателни кътчета от област Добрич са били през годините снимачна площадка на български и чуждестранни филми. Сериали и игрални ленти са снимани на локации най-вече на Северното Черноморие –  това са курортът „Албена“, Балчик, Каварна, „Двореца“, курортът „Русалка“, с. Крапец, нос Калиакра. Вижте топ 10 на тези филми:

1. Семейната сага „Дом за нашите деца“ е български драматичен телевизионен сериал, от който са заснети и излъчени четири сезона – от 1986 до 1989 година. Режисьор е Неделчо Чернев, сериалът се снима по сценарий на Лиляна Михайлова. Оператор е Емил Вагенщайн, а музиката във филма е композирана от Петър Ступел. Актьорският състав е звезден – Коста Цонев, Емилия Радева, Невена Коканова, Георги Калоянчев, Мария Каварджикова, Ели Скорчева, Валентин Гаджоков.

„Дом за нашите деца“ е филм за ежедневието и промените – желани, неочаквани и съдбовни, в живота на всеки от семейство Алданови в град край София. Във втория сезон Мария (в ролята Елжана Попова), която е журналистка, приема кореспондентско място в далечния Толбухин (Добрич). Така градът става локация за сериала.

„Дом за нашите деца“

2. Прочутият сценарист и режисьор на превърналите се в класика филми „Кръстникът” и „Апокалипсис сега” Франсис Форд Копола дойде в Двореца в Балчик през 2005 година, за да заснеме част от филма си „Младост без Младост” (Youth without Youth). Същата година той пише писмо  до тогавашния министър на културата Стефан Данаилов с молба да му разреши да снима в Двореца. Министърът, разбира се, разрешава и снимките започват през ноември 2005 г. Копола даде и пресконференция в Двореца.

Премиерата на филма „Младост без Младост” е през 2007 година. В главните роли играят Тим Рот, Александра Мария Лара и Бруно Ганц. Сюжетът е любовна история, заплетена в мистерия, като действието започва през 1938 година. Филмът е вдъхновен от новела на румънския писател Мирча Елиаде.

Youth without Youth

През 2014 и 2015 г. край ваканционно селище „Албена“ се снимаха индийски филми с целия блясък на Боливуд.

3. Първият бе на известния индийски продуцент Рамджи Натараджан, със заглавие „Сила”. За локации за снимките бяха използвани лавандуловите полета край Албена, житни ниви между Балчик и Каварна, резерватът Яйлата, нос Калиакра, голф игрището “Тракийски скали”, както и обекти в Провадия и Несебър. Лентата е полицейски екшън.

„Сила”

4. През лятото на 2015 година започнаха снимките на друг индийски филм – „Човекът с голямото сърце”. С екип от 100 души в Албена пристигна продуцентът и боливудска звезда Шах Рук Хан, който изпълнява и главната роля във филма – зрелищен индийски екшън. Продукцията разполагала с много голям бюджет и е снимана на десетки места – от нос Калиакра до полетата с рапица край курорта, които се превърнаха в декор за суперпродукцията.

„Човекът с голямото сърце”

5. Филмът „Живи легенди“, сниман основно в Балчик, получи през 2014 година награда от фестивал в Ню Йорк. Филмът на актьора и режисьор Ники Илиев беше избран от журито за най-добър международен филм на престижния кинофестивал „Манхатън филм фестивал“. Премиерата му в България бе през февруари 2014 г. Участват Орлин Павлов, Ники Илиев, Саня Борисова, Димо Алексиев, Любомир Ковачев.

„Живи легенди“

6. Любимият български комедиен сериал „Ол инклузив“ (All Inclusive), който се излъчва по  Нова телевизия, също присъства в региона. Сериалът стартира през февруари 2020 г., а четвъртият сезон на комедията бе заснет в курортното селище „Албена“. Сезонът бе излъчен на малкия екран от септември 2021 г. Девизът на сериала е: „Животът е като един All Inclusive, всичко ти е включено и хубавото, и лошото“. Лентата разказва за комичните перипетии на семействата Сиромашки и Чобанови.

„Ол инклузив“ (All Inclusive)

7. В курорта “Русалка” е реализиран детският сериал “Островът на сините птици”, продуциран от Българската национална телевизия.  Той е вдъхновен от романа “Островът” на писателя и журналист Александър Секулов. Сериалът е приключенски, в който през забавни случки, типични за всяка лятна ваканция, малките герои научават много за безценното в живота. Главни действащи лица са пет деца на 9 и 11 години, които се срещат в морски курорт и изживяват невероятни приключения заедно. Филмът е 8-сериен.

“Островът на сините птици”

8. „Рибена кост“ е филм, който наскоро тръгна на големия екран и в който участва актьорът от Добрич Валентин Андреев-Рафе. Лентата е снимана в с. Крапец през 2019-2020 година. Печели награда за операторско майсторство и награда на съюза на филмовите дейци за най-добър филм на „Златна роза ‘21“. Филмът бе представен на 26-ия София Филм Фест. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращия делфин. Девет ситуации, в които хората са притиснати да реагират, а те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. Режисьор е Драгомир Шолев, а в ролите влизат Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова.

„Рибена кост“

9. Актьорите Бойко Кръстанов и Китодар Тодоров започнаха снимки през май 2022 г. в района на Каварна на нов български филм. Той носи името „Платформата“ и ще тръгне в кината през 2023 година, четем във фейсбук страницата на филма.

Освен Кръстанов и Тодоров, в актьорския състав влизат още Мира Бояджиева, Елеонора Иванова и бразилският музикант Диого Рамос. „Платформата“ разказва историята на петима души от различни краища на света, обединени от една обща цел – да създадат перфектна независима държава. Режисьор е Николай Мутафчиев, оператор – Калоян Божилов.

„Платформата“

10. През лятото на 2022 г. Дейзи Ридли, която игра последния джедай в новата трилогия от „Междузвездни войни“, снима мегапродукция у нас на Disney, наречена „Young Woman and the Sea“. Сцени от филмовата продукция са снимани край Каварна и Шабла. За тази цел бистро на брега на морето в Каварна се превърна в един от най-елитните ресторанти във Франция от началото на миналия век. За пресъздаването на атмосферата са докарани автентични автомобили. Филмът разказва историята на любимото пътуване на Гертруд „Труди“ Едерле – първата жена, преплувала Ламанша през 1926 г. Продуцент на лентата е  Джери Брукхаймър, а звездният състав включва Дейзи Ридли, Стивън Греъм, Кристофър Екълстън.

„Young Woman and the Sea“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.