Now Reading:
Изложба с ценни реликви от храма на Кибела в Балчик гостува в Парламента
Full Article 4 minutes read

Изложба „Храмът на Понтийската майка на Боговете – Кибела от Дионисополис” ще бъде открита в зала „Клуб на народния представител“ на 11 януари от 11:30 часа в Народното събрание, съобщават от Историческия музей в Балчик. Тя е посветена на 15-годишнината от откриването на античния храм. Той е определян от археолозите като “откритието на века” и представлява най-добре запазения елинистически храм на богинята Кибела на Балканския полуостров. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни културни ценности, отразяващи религиозния и обществен живот в Дионисополис в периода III в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр.

Припомняме, че Храмът на Кибела в Балчик бе определен като откритие № 1 за археологията на България за 2007 г. Това е най-добре запазеният храм на Богинята-майка в света, с множество надписи, близо десетина статуи на Кибела, с архитектурни детайли.

На храма се натъкнаха строителни работници докато през април 2007 г. копаеха изкоп за нов хотел в Белия град. След консултация със специалистите от музея в Балчик установили, че са попаднали на антична находка. Тогава започнаха аварийни разкопки. По тях работиха н.с. Игор Лазаренко от Варненския археологически музей, който е и научен ръководител, заедно с археоложките Елина Мирчева от Варна и Радостина Енчева от Балчик.  

Кибела е фригийска богиня, считана за майката-земя, богиня “Велика Майка”, майка на боговете и на всичко живо на земята, възрождаща умиращата природа и даряваща плодородие. Почитали я в големи части на Мала Азия (около планината Ида, в Лидия, Витиния, Галатия), както и в Тракия. Почитайки всемогъщата ѝ сила, хората започват да изработват статуи с нейния образ и да ѝ отдават почит, като извършват ритуални жертвоприношения на животни. Изграждат и храмове, посветени на нея, където се молят за плодородие и благодат.

Установено без съмнение е, че храмът е бил действащ в продължение на 700 години. Тук са се извършвали ритуали дори сто години след въвеждането на християнството като религия. За това свидетелстват множеството намерени материали. Сред тях и много писмени. Предполага се, че храмът е бил разрушен от природно бедствие. Археолозите считат, че храмът на Кибела в Балчик е толкова запазен и не е бил подложен на вандалски набези, именно защото бил затрупан от свлечената земна маса.

Едната от откритите статуи на Богинята-майка е с височина около един метър.  Намерени са мраморен декрет, постамент и маса с олтар, бронзови монети от римската епоха, релефна олтарна преграда с лъвска лапа и други. Сред най-ценните находки са дорийска колона, висока 50 сантиметра, с добре запазен надпис за направено дарение от император Лициний. То е било връчено на храма от управителя на провинция Скития.

Според ръководителя на археологическите разкопки на храма Игор Лазаренко, Балчик разполага с находка, която е по-значима от намерените досега дори златни маски и накити. В случая става въпрос за открита обществена сграда, а не за частна гробница или могила. Находката в Балчик е най-добре запазената на Балканите елинистична сграда.

През май 2021 г. Министерският съвет взе решение и предостави безвъзмездно за управление за 10 години на Община Балчик античния храм на Богинята-майка, който е археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост.

Желанието на Община Балчик е древната сграда да бъде възстановена във вида, в който е била. Известно е точно как е изглеждала, когато е бил функционираща, тъй като има запазени достатъчно орнаменти. По думите на кмета Николай Ангелов реставрацията на храма е сред приоритетите на Общината.

Всички археологически находки, открити през 2007 г. в гр. Балчик, се намират в трета експозиционна зала на Исторически музей –  Балчик – реставрирани са статуи на Богинята Майка, храмовият фронтон с изображение на бог Хелиос, както и много други пластики и епиграфски документи.

Снимките са от експозицията на Исторически музей Балчик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.