Now Reading:
Богата палитра от културни събития в Двореца в Балчик през 2023 година
Full Article 3 minutes read

Близо 60 прояви са вписани в културния календар на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик за 2023 година. И тази година програмата включва богата палитра от събития – художествени изложби, пленери, фестивали, спектакли, концерти и др.

Културните прояви започнаха с  Изложба “Класици” от фонда на исторически музей Панагюрище. Концерт от възрожденски песни и урок по родолюбие “150 години от гибелта на Васил Левски” ще се състои на 18 февруари. Фоторепортерът Марияна Върбанова ще подреди своята изложба “Истории в Двореца” с авторска репортажна фотография от събития в Двореца през април в галерия „Тихото гнездо“.

Културният център ще бъде домакин на редица художествени изложби – в Двореца ще гостуват Иван Салабашев, Теодора Тодорова, Янко Бонев, Chuma Arguinariz от Испания, Владимир Арвидович Аншон от Естония, Николай Харизанов, Лиляна Русева, Сечкин Хаджисюлюш, Вера Пенева, Красимир Яков, Александър Пройнов, Огнян Кузманов, Стефан Надзи Николов, Адриан Аргуедас Руано от Коста Рика, Сдружение “Кагецу”, Мария Кеменчеджиева, Ангелина Цветкова с бижутата си и др.

От 13 до 20 май ще се състои художествен пленер и изложба на училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи, с който от години културният център поддържа приятелски връзки.    

В края на май ще се проведе международен художествен пленер “Съвременни художници на Балчик”, а през юни ще видим “Аромат от България” – изложба и презентация на розопроизводството.

В периода 15-25 юни ще се състоят Дни на румънската култура, Дните на чилийската култура се планират за 5-12 юли, а Дните на италианската култура – от 20 до 30 юли. От 15 до 21 юни Дворецът ще бъде домакин на Международния пленер „Пространство и време”.

От 26 до 29 юни ще се състои Международният студентски филмов фестивал за късометражни филми “Ранно пиле” – също традиционно събитие за Двореца.

Спектакли на Варненската опера отново ще гостуват на откритата сцена в културния център. На 8 юли е представлението на „Дон Паскуале“, а на 23 юли – „Бодигард“, мюзикъл с участието на Орлин Горанов. Ценителите ще видят и две балетни постановки – „Ромео и Жулиета“ на 10 август и „Едит Пиаф“ на 22 август.

В Двореца през юли ще гостува Тапи Проджект бенд – индийска джаз и фолклорна група, която миналата година видяхме в Камен бряг. През август е концертът “Jazz In The Palace” на Трио Владигерови.

Едно от специалните събития в Двореца през август е изложбата в Каменна зала на  Исторически  Музей Панагюрище “Златни и сребърни пафти”.

През септември в културния център ще се състоят “Мюзик кампус Балчик” – майсторски гласове и концерти, и традиционният “Виа Понтика” – международен фестивал на младите в изкуството. 1-10 октомври са датите на 22-рото издание на Международния пленер “Художници, Балчик, Любов”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.