Now Reading:
Атрактивният квинтет „Пилекадоне“ ще зарадва ценителите на класическата музика в Добрич
Full Article 3 minutes read

Атрактивният квинтет „Пилекадоне“ ще зарадва ценителите на класическата музика в Добрич

Духов квинтет „Пилекадоне“ ще гостува с концерт в Добрич на 5 април от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. Съставът с енигматично име и невероятни изпълнители повече от 25 години твори за публиката. През последните години квинтетът набра наново скорост на българската музикална сцена и се открои със своите по-новаторски концерти, които предлагат музикални предизвикателства на публиката и представят нестандартни колаборации.

„Пилекадоне“ са Мила Павлова – флейта, Валентин Методиев – обой, Венелин Пиперов – кларинет,  Ясен Теодосиев – валдхорна и Евгений Тонев – фагот. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри Софийска филхармония, Симфоничен оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ Радио. Квинтетът е носител на „Златна лира“ на СБМТД за върхови постижения в изпълнителското изкуство. Музикантите са гастролирали с огромен успех в Лондон, Люксембург, Триест, Будапеща, Охрид и на мн. др. концертни подиуми. Участвали са в международни и български фестивали, от които „Софийски музикални седмици“, МузикАртисимо Фест, Варнеско лято, МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“, „Дни на камерната музика в Габрово“ и др.

Проектите на „Пилекадоне“ се простират и извън традиционното представяне на класическия репертоар, като в някои случаи включват мултимедия, участието на актьора  Валентин Ганев, видния англицист, поет и преводач на творчеството на Шекспир проф. Александър Шурбанов, актрисата и водещ на предаването по БНТ „Нощни птици” Искра Ангелова, Хор на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева и много други. На сцената са си партнирали със световни знаменитости, сред които са Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония, Йоанна Каменарска –  концертмайстор на Хамбургската филхармония, Сава Стоянов – соло тромпетист на Ансамбъл „Модерн“ – Франкфурт, солистката на Пловдивска опера Евгения Ралчева,  звездите на Музикалния театър Еделина Кънева и Марчо Апостолов и мн. др.

Български композитори, сред които доайенът Академик Васил Казанджиев, прочутата Добринка Табакова – номинирана за награда ГРАМИ, световноизвестната Пенка Кунева, която твори изключително успешно за Холивуд, изтъкнатата Албена Петрович – Врачанска и други, създават и посвещават произведения специално на квинтета.

Предстои едно събитие от културния календар на Общината, което отново ще зарадва ценителите в Добрич с интересно и вълнуващо преживяване. Цената на билета е 5 лв., а за пенсионери и учащи – 2 лв.

Програма:

-Волфганг Амадеус Моцарт – Дивертименто № 9

-Ленард Бърнстейн – Сюита „Уестсайдска история“. Транскрипция за духов квинтет Давид Валтер

-Джордж Гершуин – Summertime. Транскрипция за духов квинтет Давид Валтер

-Явор Гайдов – Наниз багатели

-Карлос Гардел – Por Una Cabeza. Аранжимент Даниел Морети

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.