Now Reading:
Представиха устойчивото развитие на курорта „Албена“ пред екоминистрите на ЕС
Full Article 2 minutes read

Политиките на курортен комплекс „Албена“ в областта на устойчивото развитие бяха представени на неформална среща на екоминистрите от Европейския съюз в Стокхолм тази седмица.

Събитието е част от програмата на шведското председателство на ЕС и инициативата Stockholm Climate Week 2023, а поканата към ваканционното селище е отправена от ресорния български министър доц. инж. Росица Карамфилова. Домакин на срещата бе шведският й колега Ромина Пурмактари.

Българската делегация участва в пленарната сесия на форума, както и в няколко тематични дискусионни панела, в рамките на които бяха показани най-успешните европейски примери за развитие на бизнес модели, съобразени със съвременните предизвикателства за опазване на климата и устойчивото използване на природните ресурси.

„Албена бе единствената хотелиерска компания, поканена на форума. Всички бяха приятно изненадани от факта, че покриваме над 50% от енергийните си нужди чрез произведена на място възобновяема енергия. Отличихме се със степента на интегрираните практики по отношение на кръговата икономика, а именно оползотворяването на биологичните отпадъци от основната дейност и превръщането им в биогаз. Колегите оцениха високо вертикалната диверсификация на бизнеса, чрез която произвеждаме близо 60% от плодовете и зеленчуците, предлагайки гарантирано качество на хранителните продукти. Впечатление направи политиката за паркиране на автомобили на територията на ваканционно селище „Албена“ и вложенията в електромобилност, чрез което допринасяме за редуцирането на CO2 емисиите. Дискутирахме и темата за биоразнообразието, която се оказа сред основните аспекти на т.нар. зелена трансформация на европейската икономика“, казва след срещата Деница Кузева, мениджър „Бизнес развитие“ в „Албена“ АД, цитирана от пресцентъра на курорта.

По думите ѝ добавена стойност към представянето на България във форума е дало и включването на компанията в проекти с екологична насоченост, финансирани от ЕС, каквито са INVADE и X-FLEX. „Участието ни в подобен формат е признание от най-високо политическо ниво за решенията и иновациите, с които допринасяме за ускоряване на процеса по декарбонизация на европейската и глобална икономика“, допълва тя.

През 2022 година приключи първият 5-годишен период от приетата Стратегия за устойчиво развитие на „Албена“ АД. Резултатите от приложените мерки предстои да бъдат отчетени, както и да бъдат заложени новите цели за следващия инвестиционен цикъл.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.