Now Reading:
Изложбата „Годишнини“ в ХГ в Добрич представя девет живописци от ХХ век
Full Article 3 minutes read

Изложба „Годишнини“ на Художествената галерия в Добрич бе открита в Зали 1 и 2 на галерията. Експозицията представя 9 автори с 27 творби от фонд „Живопис“.

В експозицията са включени творци, родени през първата половина на ХХ век, чиито юбилеи честваме тази година. Посетителите ще се срещнат с творбите на художници с ярък индивидуален стил и значимо присъствие в художествения живот на страната, които имат безспорен принос в българското изобразително изкуство.

Подбраните произведения обхващат три десетилетия – 60-те, 70-те, 80-те години на миналия век – интересен и сложен период от развитието на българското изобразително изкуство. С живописни платна са представени Стоян Венев, Васил Стоилов, Дило Дилов, Васил Вълев, Велико Вълчев, Васил Вичев, Цвятко Дочев, Никола М. Даскалов и Петър Дочев.

Многообразието от живописни изразни средства разкрива автори с утвърден и разпознаваем художествен почерк, които вдъхновяват поколения талантливи български творци. В две от залите на галерията ценителите на изкуството могат да се запознаят с тенденциите на периода чрез творчеството на художниците и да научат факти от биографиите им.

Изложбата може да се види до 5 февруари.

Един от най-забележителните творци в изложбата, на когото тази година ще се честват 120 години от рождението, е Стоян Венев (1904 – 1989) – български живописец, карикатурист и график. Той е роден на 21 септември 1904 г. в с. Скриняно, община Кюстендил. Завършва гимназия в Кюстендил през 1928 г., като още в ученическите си години сътрудничи със свои карикатури на различни вестници и списания. През 1931 г. завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов. В този ранен творчески период Венев вече участва в художествени изложби и добива широка обществена популярност.

Работи предимно в областта на живописта. Известен е и като автор на множество графики и карикатури. Основни теми в творчеството му са народният бит и фолклор. В битово-социалните сцени, които рисува, винаги има лека закачка с примитивизма на българския селянин, докато по-остра сатира художникът използва при изобличаване характера на буржоазията. Стоян Венев е член-съосновател на Дружеството на новите художници. Организирал е самостоятелни изложби в София (1942), Москва (1965), ГДР (1969), Западен Берлин (1971) и др. Има юбилейни изложби – в София (1954, 1964, 1974, 2004) и Кюстендил (1984). Творби на художника са притежание на НХГ, СГХГ, Дрезденската галерия, Пушкинския музей в Москва, както и галерии в Лондон, Париж, Кишинев, Петербург и много частни колекционери.

„…Какво най-много обичам да рисувам?… Обичам да рисувам хората, живота, тия, които са ме създали… хората, и пейзажи и хора. Аз не измислям нищо. Аз всичко вземам от народа, от народните умотворения, от приказките на народа…“ (Стоян Венев)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.