Now Reading:
Изложбата “Вечната красота на „Двореца” ще привлича полски туристи в Балчик
Full Article 3 minutes read

Столицата на Полша Варшава е следващата спирка в Европа, където ще гостува пътуващата изложба „Вечната красота на „Двореца” – Балчик”, съобщи директорът на културния институт Жени Михайлова.

Тя припомни, че през тази година фотосите бяха показани в два български културни института – в Будапеща и в Прага.

„Мисията на черно-белите архивни снимки и цветните авторски фотоси на Ясен Казанджиев и Румяна Фотева беше да се популяризират архитектурно-парковия комплекс в две стари туристически дестинации, каквито са Унгария и Чехия. Направихме го преди сезона, за да популяризираме туризма в страната, както и да предизвикаме посещенията на чешки и унгарски туристи отново да се върнат у нас”, коментира Михайлова.

За 2020 г. „Двореца” е получил покана от Българския културен институт във Варшава. Изложбата ще бъде представена там на 22 април. След това тази изложба ще гостува в още няколко полски града, за да може преди сезона повече поляци да се запознаят с вечната красота на Балчик и да бъдат провокирани да посетят този групов архитектурно-строителен паметник на културата, градинското и парково изкуство, регистриран към Министъра на културата, който е един от стоте национални туристически обекти в България.

Фото-изложбата “Вечната красота на Двореца в Балчик” включва снимки на движими и недвижими културни ценности, архитектурни елементи, артефакти и градини изграждащи архитектурно-парков комплекс Двореца.  Авторските снимки на Ясен Казанджиев и Румяна Тенева представляват 40 цветни отражения на впечатленията, които кралската атмосфера в дворцовия комплекс оставя в професионалните фотографи. В момента двамата фотографи живеят и работят в Испания. Освен многобройните самостоятелни и колективни изложби, които реализират в различни точки на земното кълбо, те осъществяват и международния етнофестивал “Без граници”.  Мултикултурния проект е едно от водещите балкански крос-културни събития носещи европейската ценностна система и промоциращи взаимното разбиране между културите, толерантността, мирното и приятелско съществуване, както и културния обмен.

Разказът за рая на балчишки бряг се допълва от 20 автентични черно-бели фотоси, отразяващи възможностите на безкрайно талантливите италиански архитекти Америко  и Агустино, както и на швейцарския градинар Жул Жани, които създават дворцовата архитектурно – паркова композиция. В експозицията са включени и стъклени пластики на архитектурните елементи, които се виждат на снимките, сътворени от талантливите ученици от Средно училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн – Валашке Мезиржичи, черпили вдъхновение от вечната красота на Двореца в Балчик по време на ежегодните художествени пленери на чешкото училище, което под егидата на Юнеско. Куратор на изложбата е магистър Йозеф Дивин, майстор стъклар и преподавател в същото училище.

Изложбата е посветена на красотата, непреходното и вечно влияние на архитектурни стилове, живеещи в едно уникално място на брега на белокаменния град Балчик. Снимките предизвикват колоритност, взрив от енергия и великолепна емоция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.