Now Reading:
Николай Ангелов: Гордея се с променадата на Балчик, песимист съм за 2021-ва
Full Article 6 minutes read

В края на 2020 година кметът на Балчик Николай Ангелов отговори на въпроси на Про Нюз Добрич. Как се работи в непознати досега условия, с какво се пребори и с какво не успя – вижте равносметката на кмета на Белия град:

Г-н Ангелов, кои бяха най-големите предизвикателства пред община Балчик в различната 2020 година?

Беше объркана година, в която никой не можеше да си прави дългосрочни планове. Никой не знаеше какво точно ще се случи – дали утре ще има нови мерки, дали ще работи бизнесът, дали ще има някакви активности. И естествено че това принуди не само общините, но и всички икономически субекти да прибягнат до икономии – т.е. колкото можем да ограничаваме разходите, без да нарушим нормалния ритъм на живот.

Как се отрази пандемията на общинската хазна и на хората и бизнеса в общината и какви мерки бяха предприети?

Естествено, че приходите ни намаляха, тъй като един от основните ни приходи като туристическа община е именно туристическият данък. През 2020 година тези приходи бяха едва една трета от тези през 2019 година. Това се отразява и на бюджета на общината, и върху част от капиталовата програма, тъй като ние тези средства трябваше да ги инвестираме в инфраструктурни проекти. Приходът от туристическия данък в края на годината е около 640 000 лева, при планирани 2 милиона лева. Концесиите върху плажовете ги намалиха, това също се отрази на бюджета. Но не сме само ние, че да се оплакваме. Стягаме кесиите и гледаме да си изпълняваме нашите ангажименти.

Всички знаем, че годината беше много сушава. Всички, които се занимават със земеделие или обслужват сектора, имаха проблеми. Тези фирми пък, които се занимават с износ на продукция, също имаха затруднения заради ограниченията в пътуванията. И май месец масово бизнесът искаше да бъде освободен от данъци, такса смет и др. За съжаление общината няма финансовия ресурс, който има държавата. Ние не можем примерно да изтеглим 10 милиарда кредит. Единствените средства, на които разчитаме, са тези приходи от данъци и такси. Единственото, което направихме, е да опростим за три месеца наемите на наемателите на общински обекти и да разсрочим дължими суми до 30 октомври, вкл. дължимите наеми за земеделски земи. Не можем да опростим много данъци и такси, но опрощаваме такса битови отпадъци на всички, които декларират, че през 2020 година въобще не са работили.      

Как ще определите изминалия туристически сезон?

65% по-малко гости имахме в сравнение с хубавите сезони 2018-а и 2019-а. А и самият сезон беше не повече от 40 дни – той започна в края на юли и завърши в началото на септември. Самите хора се страхуваха да тръгнат по почивки. Извънредното положение се отрази и на психиката на хората. Имахме долу-горе нормален август, но за съжаление цялата периферия беше почти нулева. Тъй като Балчик е уикенд място, ние и в момента, през декември, щяхме да имаме гости, най-вече румънци, но ги няма. 

Въпреки тежката ситуация с какво можете да се похвалите – реализирани проекти и инициативи, инвестиции, получено признание?

В началото на 2020 година успяхме да реализираме един определящ образа на града ни проект – превръщането на крайморската алея в едно много красиво и привлекателно място за разходка. Както аз казвам, тя наистина се превърна в променада и това се отрази на цялостния облик на града. Заради това ние получихме награда за принос в благоустройството на  престижния конкурс за Луксозно строителство, архитектура и дизайн – LUXURY Property AWARDS. Друга важна инвестиция беше цялостният ремонт на пътя от Балчик до Бялата лагуна – този наистина красив крайбрежен път. Това също се отрази на туристическия поток – румънците вече минават по този път. Истината е, че ако не бяха спечелените предната година европейски проекти, 2020-а щеше да бъде нулева. Нищо не сме направили със собствени бюджетни средства, с изключение на някои ремонти – не може да не ремонтираме училища, детски градини, социални обекти.

Кои от намеренията Ви не успяха да получат реализация през тази година и какви са очакванията Ви за 2021 година?

Много са. На първо място искахме да насочим много голяма част от туристическите приходи към село Кранево. То наистина в момента се нуждае от доста ремонти и инвестиции, най-вече в инфраструктура. Улиците не са във вида, в който трябва да бъдат в едно курортно селище с доста голяма леглова база. В момента съм забавил и проектите за храма на Кибела. Искаме да направим и един летен театър. Не мога да гарантирам, че през 2021 тези планове ще бъдат осъществени. Очакванията ми за догодина са песимистични. Все още ние не сме готови с бюджета, пандемията няма как да не се отрази на начина на формирането му.  

Кога ще отвори врати Храмът на Кибела – най-добре запазеният храм на богинята в целия свят, изключителна културна ценност, която бе предоставена за управление на община Балчик?

По всяка вероятност, поне за едно проектиране ще намерим средства догодина, но моето желание беше през 2021-ва да започнем да го реставрираме. Дали ще имаме средствата –  искрено се съмнявам, но поне да имаме готовият проект, за да можем да чакаме финансиране. А всъщност голяма част от приходите от туристическия данък трябваше догодина да ги насочим именно към този обект. Той обаче ще почака. 

Кога гостите и жителите на Балчик ще могат да карат велосипеди по алеята към Албена? Обявихте, че ремонтът й ще започне в най-скоро време.

Имаме техническия проект, всичко е готово за възлагане на строителството, очакваме финансиране. Нищо чудно договорът да бъде подписан в последните дни на тази година. Имаме разговори с министерството поне част от сумата, която е необходима, да бъде отпусната в най-кратки срокове, за да можем да изберем изпълнител, да му преведем аванс и да се започне строителство.

Какво ще пожелаете на жителите на община Балчик в навечерието на Коледните и Новогодишните празници?

Най-важното пожелание към жителите на общината, на цялата област и към всички българи е да бъдат здрави, да пазят себе си и да пазят близките си. Тези празници ще бъдат в различна среда, без големи и шумни компании, но това ще ни позволи да бъдем с най-близките си хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.