Now Reading:
Добрич празнува 25 септември
Full Article 4 minutes read

Добрич ще отбележи тържествено 79 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Тържествата по случай 25 септември започват в 9.00 часа във Военно гробище музей с тържествен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа, отслужена от добрички духовници.

В 10.30 часа в Концертна зала „Добрич“ ще започне тържествено заседание на Общинския съвет и връчване на званието „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година с престижното отличие ще бъде удостоен главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов за неговия изключителен приноси и заслуги за съхраняване и развитие на добруджанските и българските традиции, фолклор и духовност, за популяризиране името на град Добрич и на Добруджа у нас и по света.

Почетният знак на Община Добрич за 2019 година ще бъде връчен на Иван Тодоров. Той е основател, председател и летописец на организацията за хора с увреждания „ХобиСклуб“ в Добрич, новатор в областта на транспортното машиностроене, активен общественик и дарител – за неговата неуморна дейност в сферата на социалната политика, практика, партньорство, за приноса му за постигане на толерантност, равнопоставеност, интеграция в обществото на хората с увреждания и по повод неговата 75-та годишнина.

Решено е още в Почетната книга на Общината да бъдат вписани имената на 11 загинали войници в родната казарма по време на изпълнение на войнския им дълг. В Деня на Добрич на площад „Свобода“ от 12.00 часа е празничният концерт „Приказки за Добруджа“ на ПФА „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

За любителите на шлагери и патриотични песни е концертът „Обичаме те, Добрич“ с участници: Състав  „Добрич” при Народно читалище „Йордан Йовков -1870” с ръководител Валентин Георгиев, Хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител Атанас Генчев и Състав „Армеец“ при Народно читалище  „Йордан Йовков  – 1870” с ръководител Славка Добрева.

Емблематичният за Добрич Духов оркестър ще зарадва своите почитатели с празничен концерт от 17.30 часа в Градски парк „Свети Георги“.

Кулминацията на вечерта са два концерта, които ще взривят добричката публика. От 19.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ е празничният концерт на Веско Ешкенази и Плевенската филхармония. В същия час на Площад „Свобода“ е поп рок-концертът „Здравей, Добрич“. Празничната вечер ще завърши с илюминации.

Гости на добруджанския град в този паметен ден ще бъдат представители на побратимените градове от Първомайск, Украйна; Саратов, Нижний Новгород и Тамбов, Русия; Къркларели, Турция и Кавадарци, Северна Македония. Участие в тържествата ще вземат дипломати от генералните консулства на Руската Федерация във Варна и на Република Турция в Бургас. Очакват се кметове от областта, представители на държавни институции, на общински съвети, почетни граждани, общественици, граждани.

Ето и съпъстващите събития на 25 септември:     

10.00 ч. – 17.00 ч., Художествена галерия – Добрич

08.30 ч. – 17.30 ч., обекти на Регионален исторически музей – Добрич (Археология, Етнографска къща, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Музей в Градски парк „Св. Георги“, Иконна зала)

Ден на отворени врати в музеите в Добрич

Обявяване на Интерактивна образователна игра „Търси се Добруджа“

25 септември,  10.00 ч. – 18.00 ч., пред Пощенска банка

Празничен фермерски пазар

септември, Младежки център – Добрич, фоайе

Изложба „Старите къщи на Добрич“ от фонда  Младежки център – Добрич

септември, Областна администрация Добрич

Изложба текстил „Вдъхновения и традиции“ на Ателие „Палитра“ при Младежки център – Добрич с ръководител Галина Върбанова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.