Now Reading:
За първи път в 52-годишната си история „Албена“ АД ще приключи на загуба
Full Article 4 minutes read

Дружеството е загубило около 6 милиона лева заради решението на германските власти да обявят Добрич, Варна и Благоевград за рискови зони заради COVID 19. „Албена“ връща 600 000 лева за нереализирана ваканция. Реализираните нощувки това лято са 3,5 пъти по-малко от 2019 година.

За първи път в 52-годишната история на ваканционно селище „Албена“ годината приключва на загуба. Това отчете изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев по време на Общото събрание на акционерите, което се проведе днес.

Тази година в курорта са реализирани 365 хиляди нощувки, при 1,2 милиона през 2019 година. Ръководството на комплекса е предвиждало три сценария за този сезон. 1,2 милиона нощувки е бил най-оптимистичният вариант, вторият – средно реалистичен, е бил за 800 000 нощувки и песимистичният – за 400 000 нощувки. „Ние направихме 365 000. Може да се каже, че можеше да бъде и по-лошо. За голямо съжаление, попаднахме в най-лошия вариант“, посочи Станев.

„До 10 март ние очаквахме фантастично добър сезон. Не само го очаквахме, а и бяхме сигурни, че ще го направим. Бяхме подготвени много добре, със сключени договори. Дори бяхме сигурни, че ще докараме и първите около 3000 туристи от Турция. Имахме договори, имаше записвания“, добави изпълнителният директор. След 10 март обаче всичко тръгнало надолу. На практика, месеците март, април и май са били „празни“ месеци. Само през април са били очаквани 1000 германци от тенис клубове, които да играят тенис на кортовете в Албена. За целта бяха построени още три тенискорта, които бяха пуснати в експлоатация. Записванията обаче са били анулирани.

Красимир Станев припомни, че първите хотели бяха отворени в средата на юни. От 5-10 юни българи и румънци са започнали плахо да правят записвания за ваканция. „През това време разбрахме, че ще имаме анулации върху 8 милиона лева от чужденци и българи. Само Албена трябваше да върне около 2,5 милиона лева за отказани ваканции. Това ни създаде много голямо финансово напрежение, защото тези пари в началото ние ги бяхме вкарали в ремонти, в подготовка на базата, закупуване на продукти, консумативи и т.н.  Повече от 20 милиона лева бяха изразходвани“, каза Станев. За радост, от тези 2,5 милиона лева са били предявени искания за връщане в рамките на 12 месеца само на 600 000 лева. За другите около 2 милиона част от българите прехвърлили нощувките си за 2021 година, а други са отложиха и реализирали ваканцията си през юли, август и септември.

Като слаб от комплекса отчитат и месец юли. Едва от 25 юли докъм 10-15 август сезонът е потръгнал – били са заети 7500 при капацитет от 16 000 легла. „Докато не дойде поредното голямо разочарование. Още от 7-8 август немският туроператор започна да говори, че ще изключи България от списъка за ваканции, защото обстановката с COVID 19 в България, особено района на Варна, е усложнена. В резултат на това от 15 август те започнаха да изтеглят своите гости от Албена. Още в първите дни имахме информация от нашите гости, че никой от тях не иска да си отива, никой не се чувстваше застрашен. Но, предвид самолетните възможности за връщане, те бяха принудени да последват туроператорските си фирми и да се върнат в Германия или да бъдат пренасочени към Южното Черноморие. На практика, се стигна до това, че от 20 август нощувките ни много спаднаха“, коментира Красимир Станев.

Само заради това, че Германия обяви районите на Варна, Добрич и Благоевград за рискови, дружеството е загубило около 6 милиона лева. „Това беше последният душ, който ни обля със студена вода. За мен вече беше ясно, че не можем да очакваме нищо друго, освен да започнем да се готвим за следващата година“, сподели Станев.

Тази година 40% от туристите в Албена са били българи, още толкова са румънците. За отбелязване е, че срокът на ваканцията това лято е бил намален – от средно 8 нощувки на 5,5 нощувки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.