Now Reading:
Какви тайни пази най-старата чешма в община Крушари
Full Article 2 minutes read

Какво (не)знаем за най-старата чешма в община Крушари

Водата заема особено място в живота на хората в община Крушари. За безводна Добруджа водата винаги е била изконна ценност, а изграждането на чешма е сред традиционните строителни практики в общината.

Предполага се, че думата „чешма“ идва от персийски и означава „око“. Белокаменните чешми, наричани „очите на равнината“, са съществен елемент от бита и фолклора на добруджанеца, 55 от тях се намират в община Крушари.

Първата чешма, известната под името „Голямата турска чешма“,  построена в с. Коритен, датира от 19 век, като изградените  корита са били дървени, разположени в права линия с един общ чучур, по-късно заменени с каменни. Иззидани са общо 15 каменни корита, всяко с размери 180/70/60 см. и полезен обем около 400 литра. Шестнадесетото корито е най-голямо и от далечното минало до ден-днешен хората го използват за пране на черги, губери, груби домашни дрехи. Селските легенди разказват, че цялото изграждане на чешмата е дар на селото от богат турчин. Над двата чучура са монтирани впечатляващи призматични конструкции, наречени кубета. На водещото кубе е изсечен надпис, вероятно на старо арабски, даващ информация за повода, годината на градежа и името на дарителя. Дебитът на чешмата е 3 л./сек., който не се влияе от сезона или хидроложките особености на годината. Температурата на водата е постоянна и зиме, и лете. Вкусът е приятен и  мек, различен от другите чешми в селото и общината. По разкази на старите хора от селото, нейният вкус може да са сравни само с големите чешми в съседните румънски села Долни Добромир и Вале Цапалуй. Водата от чешмата идва от разположения над нея склон.

Край чешмата се събират лятно време гостуващи на баби и дядовци хлапета, които с часове играят край пълните със студена вода корита – идилична гледка в забързания съвременен свят.  Вечерно време край каменните улуци присядат старци и местните зевзеци, които до късно нищят световните проблеми.

Чешмата и местната фурна са емблема на селото. Гостите се посрещат с топла пита, мед от селските пчелини и задължително с вода от чешмата.

Голямата  чешма в центъра на селото е неизменна част от местния пейзаж вече повече от 200 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.