Now Reading:
Вкусни рибни деликатеси от собствен улов предлага новият снекбар „Бризо“ в Шабла
Full Article 3 minutes read

През месец декември 2022 г. Държавен фонд „Земеделие“ изплати 3 363 867 лева на бенефициенти на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Сред проектите, получили средства по програмата, е и този на Инан Акиф, собственик на риболовни кораби и председател на риболовното дружество „Кария“ в Шабла.

Безвъзмездната финансова помощ от над 130 хиляди лева е отпусната по мярка 1.1 „Диверсификация и нови форми на доход“ по ПМДР за ресторант, тип снекбар в град Шабла. „В обекта ще се реализира значителната част от собствения улов. Асортиментът на ресторанта ще се допълва от външни доставки с пресни рибни продукти от улов в Черно море, както и други хранителни продукти с произход България и ЕС“, посочват от ДФ „Земеделие“.

Заведението в центъра на Шабла работи вече от близо месец и се казва „Бризо“. Инан Акиф сподели пред Про Нюз Добрич, че в него се предлагат риба и морски дарове, както и ястия от агнешко, пилешко и телешко. 75% от менюто е съставено от риба и рибни продукти, реализирани от собствен улов.

„Всички остават изненадани от вкусната храна и добрите цени. Сервираме риба, приготвена по всякакъв начин – рибена чорба, пържени риби, плакия, на скара. Предлагаме и собствено приготвени мариновани, пушени и солени риби и невероятен хайвер“, казва Акиф.

Той е купил съседно място и смята да разшири снекбара, който сега е с 50 места. Идеята е заведението да се превърне в ресторант с 200 места, който да е готов за новия туристически сезон и да привлича клиенти с вкусни ястия от местни продукти.

Снекбарът е шестият спечелен проект на Инан Акиф по европейска програма, свързан с риболова. Предстои от тази година да започне осъществяването на още един свой проект – голяма хладилна база, за която отново ще търси европейско финансиране.

„През 2023 година чакаме да се отворят мерките по новата „Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) 2021-2027 г.“ В Североизточна България няма модерна хладилна база, със специални хладилни инсталации, азотни фризери, с камери до -40 и -80 градуса за съхранение на риба. Има години с богат улов, както тази година с паламуда, а догодина може да го няма. Така че трябва да разполагаме с топ системи за съхранение на улова, при които рибата не си разваля качеството за дълго време“, изтъкна Акиф.  

Той вече е говорил с консултанти и смята, че цената на едно такова съоръжение на около 3 декара площ може да стигне между 2 и 3 милиона лева. Финансирането очаква да дойде от ПМДРА 2021-2027.  

Инан Акиф има три риболовни кораба. Изнася непрекъснато риба, в дните преди Нова година е изпратил товар за Румъния. Продава в Гърция и Турция и смята, че там пазарът е много по-добър, а търсенето – голямо, за разлика от България. През януари започва уловът на попчета, карагьоз, калкан и кефал, рибарите се надяват и на сафрид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.