Now Reading:
Легендата Христо Стоичков представи книгата си пред стотици фенове в Ген. Тошево
Full Article 3 minutes read

Стотици фенове на българския футбол събра Христо Стоичков при посещението си в Генерал Тошево, като част от националното му турне, с което представя единствената официална биография „Христо Стоичков. Историята“ в съавторство с журналиста Владимир Памуков. Водещ на срещата бе Иво Райчев. 

Стотиците фенове се редиха на опашка, за да се докоснат до звездата от световна величина, а той от своя страна дари града с умалено копие на Златната топка. Оригиналът през цялото време бе на масата до носителя й. Отличието Стоичков печели през 1994 година.

Камата сподели, че ангажимента да бъде в Генерал Тошево е поет отдавна, но подари различни причини – пандемията, Световното първенство, се случва едва сега.

„Заради децата и феновете, които денонощно са стояли пред телевизора и са ме аплодирали, когато съм играл. Тази обич остава. Искам от все сърце да благодаря, защото, откъдето и да мина, спомените ме връщат в тази далечна 1992 година, когато Барселона за първи път стана европейски шампион, 1994 г., тоа незабравимо американско лято, което отвори отвори много усмивки на вашите лица. Това беше наш дълг да изпълним нашите ангажименти към националния отбор и най-вече към България. Но спомените остават. Благодаря!“, каза Камата.

„Нашият град е спортен и нашите деца го заслужават. Неслучайно имаше над 80 деца. Аз съм убеден, че споменът ще екне в тяхната мисъл и сърце дълго време. И това е основната цел – да запалим нашите деца към спорта и една световна футболна икона, като Христо Стоичков, да им покаже поведение и отношение, разбира се, и майсторство в дузпите“, каза кметът на Общината Валентин Димитров.

„Благодарим ти, Ицо! Бъди жив и здрав! Бъди истински българин. Винаги, когато съм пътувал в чужбина, съм се гордял, когато пътувам в чужбина и първата дума, когато кажа, че съм българин, е Христо Стоичков. Това е нашият Христо Стоичков“, обърна се към легендарния футболист кметът на добруджанския град. 

В Община Генерал Тошево от своя страна по-рано през деня са направили отливка на двата крака на Стоичков, като златното копие подариха на “Камарта”, а дясното ще поставят в специално обособен кът на Историческия музей в града.

Над 1000 книги намериха новите си притежатели. Естествено – всички с личен автограф от най-известния българин по света.

За първи път имаше и викторина между феновете. Най-знаещите получиха артикули от неговия бранд H8S.

„Изключително съм щастлив, че можах да се видя с толкова много хора, които вече мога да нарека мои приятели – каза Стоичков. – Тези срещи са невероятно зареждащи за мен. Турнето на „Историята“ тепърва започва.“

Първи възможност за автографи получиха хора с увреждания. Сред тях бе Емо Ангелов, бивш футболист от „Добруджа“, озовал се в инвалидна количка след тежка катастрофа. Както и Станислава Петрова, която също пострада при пътен инцидент.

Стоичков направи и нещо невиждано досега. На централния площад в Генерал Тошево най-великият ни футболист участва в импровизирана 15-минутна пресконференция. Вече като опитен тв анализатор от американския гигант TUDN за него отдавна няма неудобни въпроси.

Стоичков използва гостуването, за да се види с близки приятели в Добрич и Каварна. На финала на деня обеща: „Генерал Тошево, пак ще се видим!“.

Преди срещата Христо Стоичков се срещна и с местните младежки отбори по футбол и игра с тях на футболното поле в центъра на града.

Автор: Преслав Нейчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.